Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

WAG - Women and alcohol in Gothenburg

Projektet Kvinnor och alkohol i Göteborg (WAG) startade 1986 och pågår sedan dess. Det är bara kvinnor i WAG eftersom det inte fanns mycket forskning om kvinnors alkoholvanor i mitten av 1980-talet. Studien baseras på ett befolkningsurval där vi bjöd in alla kvinnor i vissa åldersgrupper som var folkbokförda i centrala och västra delarna av Göteborg. Vi började med att skicka ut en kort pappersenkät till kvinnorna som ingår i urvalet. Efter enkäten bjöds några av kvinnorna in till intervju. Intervjuerna har frågor om barn- och ungdomsåren men framförallt om livet som vuxen. Det är frågor om hälsa, familj, sexualitet, arbetsliv, fritid och levnadsvanor. Många frågor handlar om alkoholvanor eftersom det är studiens huvudfokus. I intervjun frågar vi också om man använt droger eller varit utsatt för våld.

Totalt har 7711 kvinnor besvarat pappersenkäten och vi kan jämföra hur kvinnor i olika generationer besvarar frågorna. År 1986 var det bara ett par procent av kvinnorna som svarade att de dricker alkohol för att lugna nerverna. År 2013 var det nästan 25 % av kvinnorna som svarade så. Sedan starten har vi genomfört 3241 individuella intervjuer. Våra intervjuer har genomförts vid åren runt 1990, 1995, 2000 och nu senast 2015. Varje gång bjuds kvinnor som deltagit tidigare in till en uppföljningsintervju. På det viset kan vi följa hur hälsa och alkoholvanor utvecklas över livet. Vi bjuder också in nya åldersgrupper av kvinnor. Genom att vi kan komplettera informationen från pappersenkät och intervju med uppgifter från olika hälsodataregister kan vi göra unika studier där vi följer samma kvinnor över tid. Det ger oss också möjligheten att besvara frågor om vad som är orsak och vad som är verkan.
 

Översikt över antalet kvinnor som deltagit genom pappersenkäten och/eller intervjuer genom åren

WAG 30 år

WAG-projektet har pågått i 30 år och det firades med en heldagskonferens 23 november 2016 i stora universitetsbyggnaden vid Vasaplatsen. Med över 200 deltagare från olika verksamheter och delar av Sverige blev det en intressant dag där deltagarna fick veta mer om den forskning som pågår i projektet.

Vill du veta mer om projektet? Välkommen att kontakta oss eller ladda ned jubileumsskriften som togs fram till konferensen.

Jubileumsskrift WAG 30 år (november 2016)

Kontaktinformation

Gunnel Hensing - Projektledare

Telefon:
031 - 786 68 62

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2016-10-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?