Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alkohol

Just nu pågår följande studier där bruk av alkohol ingår som orsak till hälsorelaterade konsekvenser eller som konsekvens av andra orsaker.


 

Cohort profile: The women and alcohol in Gothenburg study, Sweden.

WAG är en psykiatrisk, epidemiologisk studie med ett tvåstegsförfarande. Psykiatrisk epidemiologi innebär att studien fokuserar på frågeställningar som har med psykisk hälsa att göra och att den utgår från ett befolkningsperspektiv (epidemiologisk). Det är inte bara personer som har sökt vård som ingår vilket är vanligt i många studier. I det här projektet gör vi en detaljerad redovisning av hur projektet byggts upp och vilka data som finns tillgängliga för att forskare i Sverige och i andra länder ska få kunskap om projektet. Läs mer om projektets studie design och datainsamling här och här.
 

Vill du veta mer om studien, kontakta Gunnel Hensing, 031 - 786 68 62.


 

Self-reported alcohol-related problems in Swedish women 1986-2013. A general population study from the Women and alcohol in Gothenburg Project.

När man deltar första gången i WAG får man besvara frågor om problem i relation till alkohol. I den här studien jämför vi hur kvinnor som är mellan 20 och 25 år svarar vid olika tidpunkter. Är det så att unga kvinnor 2013 svarar på ett annat sätt än kvinnor som var i samma ålder 1986? Och ja, det är stora skillnader i vissa frågor. Det är mycket vanligare nu att kvinnor dricker alkohol för att lugna nerverna (2 % 1986 och 23 % 2013), att de dricker så att de inte minns dagen efter hur kvällen slutade (7 respektive 31 %) och att de märkt att de tål mer alkohol (13 respektive 34 %). En svårighet i studien är att veta om det skett en verklig förändring eller om kvinnor idag är mera öppna med sina alkoholrelaterade erfarenheter. I mitten av 1980-talet var det fortfarande mindre accepterat att kvinnor drack alkohol än det är idag. 

Vill du veta mer om studien, kontakta Gunnel Hensing, 031 - 786 68 62.


 

Hög- respektive intensivkonsumtion av alkohol bland unga kvinnor – blir det skadeverkningar längre fram i livet? En prospektiv, longitudinell studie i WAG-projektet.

Forte (dnr 2012-01055) har beviljat finansiering för att utforska vad riskbruk av alkohol bland unga kvinnor kan leda till för konsekvenser senare i livet. Just nu pågår två delstudier inom ramen för detta.

Does early risk consumption of alcohol lead to psychiatric disorders in adult life? A longitudinal study from the Women and alcohol project in Gothenburg.

Riskkonsumtion av alkohol är ett sammanfattande begrepp för att man dricker mycket alkohol under en vecka eller att man dricker en stor mängd under en kväll. Båda sätten att dricka kan leda till hälsoproblem. I den här studien undersöker vi om riskkonsumtion när man är i 20-25-årsåldern leder till att man har högre risk än andra att drabbas av depression eller ångest senare i livet. 
 

Vill du veta mer om studien, kontakta Hildur Gunnarsdottir.

 

The epidemiological study of Risk consumption of alcohol in younger women and alcohol use disorder in later their later life –A study based on Women Alcohol in Gothenburg (WAG).

Detta är en kohortstudie baserad på WAG och svenska nationella register. Forskningsfrågan är om riskbruket av alkohol hos kvinnor i åldern 20-25 kan leda till alkoholmissbruk och/eller alkoholberoende (AUD) senare i livet? Uppgifter om riskkonsumtion av alkohol och AUD-diagnos baseras på intervjudata från WAG-studien. Vidare kommer dessa uppgifter kopplas till de svenska nationella registren för att identifiera sjukhusvistelse för AUD och säkerställa fullständig uppföljning. Vi kommer att analysera samband genom att ta hänsyn till potentiella störande faktorer (confounders) och effektmodifiering. Studien kommer att ge viktig kunskap som kan användas vid förebyggande av alkoholbruk sjukdom.
 

Vill du veta mer om studien, kontakta Junmei Miao Jonasson, 031 - 786 68 27.


 

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2016-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?