Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

AWARE

En studie om kvinnor utsatta för övergrepp som barn, deras livserfarenheter och möjliga skyddsfaktorer. 

 

En stor andel barn och ungdomar har upplevt någon typ av övergrepp och/eller försummelse under sin uppväxt. Tidigare forskning har visat att oavsett typ (fysiska, psykiska, sexuella övergrepp, fysisk eller känslomässig försummelse) så har det negativa konsekvenser för hälsa och välbefinnande som kan pågå under hela livet. Hittills har de flesta studier fokuserat på konsekvenser för hälsa men färre har fokuserat på sociala konsekvenser (t.ex. utbildningsnivå, arbetssituation) och få har fokuserat på vad som gör att vissa trots utsatthet klarar sig bra (s.k. skyddsfaktorer).

Med AWARE projektet vill vi bidra till en heltäckande förståelse för de hälsomässiga och sociala konsekvenser som barns utsatthet kan ha i vuxenlivet genom att studera de sociala konsekvenserna specifikt men även möjliga skyddsfaktorer och utvecklingen av resiliens (motståndskraft). Vad är det som gör att vissa individer utvecklas positiv både hälsomässigt och socialt trots utsatthet? Vårt mål är att kunskapen som skapas i projektet skall användas för framtida samhällsinsatser för att fler individer skall klara sig bra i livet trots utsatthet.

Projektet AWARE (på engelska Women Abused as children - Resilience and Experiences) baseras dels på intervjuinformation från kvinnor som följts upp under åren 1990 – 2013 inom WAG-projektet och dels på nya intervjuer som kommer att genomföras under år 2018. I projektet ingår fyra delstudier som pågår under år 2018-2020 och finansieras av Forte – Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Dnr 2016-00965).


Mer information

Följ projektet på Facebook

 

 

Kontaktinformation

Hildur Gunnarsdottir, projektledare

Telefon:
076-618 68 43

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2018-02-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?