Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykisk hälsa

Psykisk ohälsa hos kvinnor: prevalens och riskfaktormönster över 23 år i en longitudinell populationsstudie.

Huvudsyftet med detta avhandlingsprojekt är att studera prevalens av- och riskfaktorer under barn- och vuxenliv för psykisk ohälsa hos kvinnor i olika åldersgrupper samt ur ett longitudinellt perspektiv på mer än 23 år.

Projektet är baserat på två olia databaser. Studie I är baserat på en tvärsnittsstudie där postenkäter skickades ut mellan januari och mars 2009. Studie II-IV kommer att baseras på den longitudinella studien Women and Alcohol in Gothenburg (WAG). Födelsekohorterna som ingår i detta projekt (studie II-IV) är födda 1965, 1970, 1975, 1980 och 1993. Projektet startade 2014.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Solveig Lövestad, 031-786 65 26. 


 

Five and ten year stability in Alcohol Use Disorder according to DSM-5, DSM-IV and ICD-10: a longitudinal general health population study of Swedish women.
 

Syftet med denna studie är att undersöka överensstämmelsen av Alcohol Use Disorder (AUD alt. alkoholmissbruk/alkoholberoende) mellan DSM-5, DSM-IV och ICD-10 och deras respektive stabilitet över fem och tio år i en generell populationsstudie av kvinnor i Sverige. Ytterligare ett syfte är att undersöka de olika skalorna och deras prediktiva värde.

Vill du veta mer om projektet, kontakta Jesper Löve, 031-786 68 68.


 

Alcohol and common mental disorders: what comes first? A longitudinal study of depression and anxiety disorders and the causal importance of alcohol consumption in the Women and alcohol in Gothenburg study.

Det är väl känt att det finns ett samband mellan hög alkoholkonsumtion och psykiska besvär som depression och ångest. Det är däremot fortfarande oklart om det är så att hög alkoholkonsumtion leder till psykiska problem eller om det är så att personer med psykiska problem använder alkohol för att självmedicinera. I ett samarbete med brittiska forskare undersöker vi detta i en longitudinell studie.
 

Vill du veta mer om projektet, kontakta Jesper Löve, 031-786 68 68.


 

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2016-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?