Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Alkohol

Alkoholvanorna bland kvinnor i Sverige har förändrats sedan början av 1990-talet. Kvinnor dricker i genomsnitt mer alkohol nu och det har blivit vanligare att man också dricker till måltider mitt i veckan. I genomsnitt dricker en svensk kvinna alkoholhaltiga drycker motsvarande 5.8 liter ren (100 %) alkohol per år. Det motsvarar ungefär en veckokonsumtion på 6 burkar öl per vecka (5.6 % alkohol). Unga vuxna kvinnor dricker mest. Under de år då kvinnor är gravida och har småbarn minskar konsumtionen för att återigen stiga något i den övre medelåldern. Trots att konsumtionen bland kvinnor i Sverige ökat de senaste 20 åren har Sverige fortfarande en ganska låg alkoholkonsumtion bland kvinnor i medelåldern i jämförelse med resten av Europa.

Alkohol har en rad effekter både kortsiktigt när man dricker och mer långsiktigt för hälsa och välbefinnande. Att exakt ange en nivå där det kan anses tryggt och säkert att dricka alkohol är svårt. Folkhälsoinstitutet i Sverige har däremot angett vad de anser vara ett riskbruk d.v.s. att man dricker på ett sätt som kan ge kortsiktiga eller långsiktiga skador på kroppen eller leda till beroende. De menar att riskbruk för kvinnor motsvaras av att man dricker mer än 9 standardglas under vecka eller mer än 3 glas vid ett och samma tillfälle (ett standardglas innehåller t.ex. 15 cl vin).

Kvinnor som dricker så mycket att det blir ett problem har ofta svåra erfarenheter från sin barndom eller har upplevt stora påfrestningar i vuxenlivet. Det är ofta kombinationer av svårigheter som leder till att man tappar kontrollen över sitt drickande. Ju tidigare man försöker ta tag i att förändra sina vanor desto bättre. Det finns forskning som visar att så många som 75 % av alla som har fått problem med sitt drickande behandlar sig själva och återgår till måttliga alkoholvanor. De som söker vård för alkoholproblem har ofta fått tips av en vän eller någon i familjen. I en av våra intervjustudier berättade både kvinnor och män som för första gången sökt vård för sina problem att de blev glatt överraskade över att de fick så fint bemötande och bra hjälp.

Alkohol är en del av det sociala livet i Sverige. Målet med den svenska alkoholpolitiken är inte att all alkoholkonsumtion skall upphöra utan att begränsa skadeverkningarna av alkohol. WAG-projektet kan bidra med mer kunskap om hur alkoholvanor ser ut bland kvinnor, hur alkohol påverkar hälsan och vilka situationer som kan öka risken för att man utvecklar alkoholproblem. Det är kunskap som behövs för samhällets förebyggande arbete men också för att enskilda kvinnor själva ska kunna bedöma vad som är ansvarsfulla och hälsosamma alkoholvanor.
 

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2016-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?