Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Psykisk hälsa

Om man jämför hur kvinnor och män mår i Sverige, så är en av de största skillnaderna psykisk ohälsa. Kvinnor rapporterar oftare än män att de känner sig oroliga, att de har svårt att sova och att de mår psykiskt dåligt. Skillnaderna finns i alla åldersgrupper men de senaste åren har Socialstyrelsen särskilt lyft fram unga kvinnors psykiska ohälsa som en viktig folkhälsofråga. Det beror på att det skett en kraftig ökning av andelen som i olika hälsoundersökningar rapporterar att de inte mår bra.

Psykisk ohälsa är ett väldigt brett begrepp som kan innehålla allt från lättare oro och sömnstörningar till svåra psykiska besvär som depression. Det finns många orsaker till att man får psykisk ohälsa. Svåra uppväxtförhållanden eller ärftlighet kan vara viktiga orsaker också bland vuxna men forskningen visar att också den aktuella livssituationen har stor betydelse. Ett stressigt och krävande arbete där man får lite uppskattning eller har litet inflytande är ett exempel. Dåliga relationer till närstående kan också ge psykiska besvär. Det finns också ett samband mellan hög konsumtion av alkohol och psykiska besvär. De som har upplevt flera av de här sakerna har också större risk att få besvär.

Det är viktigt att man är uppmärksam på om man har psykiska besvär under en längre tid för man kan hamna i en ond cirkel. När man har problem med något i livet eller stressigt i jobb och familj så kan sömnen lätt bli störd. På samma sätt kan stress göra att man drar ner på motion eller träning, vilket inte heller är bra eftersom man vet det är bra för den psykiska hälsan att vara i rörelse. Tillfälliga svängningar i hur man mår är helt normalt men om man under en längre period lägger märke till att man reagerar på ett sätt som man inte brukar kan det vara lämpligt att fundera över om man kan förändra något i sitt liv. Om det inte hjälper att förändra det man tror ligger bakom problemen kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. I första hand kan man vända sig till vårdcentralen.

Den forskning som bedrivs om psykisk ohälsa handlar både om att försöka förebygga besvär och att få fram bra behandlingsmetoder för psykiska problem. I WAG-projektet kan vi undersöka vad som händer under livet genom att vi intervjuar kvinnor flera gånger när de är i olika åldrar. Projektet kan ge ny kunskap om vad som orsakar psykiska problem men också om vad som främjar en god psykisk hälsa hos kvinnor.
 

Sidansvarig: Robin Fornazar |Sidan uppdaterades: 2016-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?