Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Stort behov av att utveckla nationella preventionsstudier som inkluderar arbetsplatsen

Nyhet: 2017-12-04

Psykisk ohälsa utgör idag det främsta skälet till sjukskrivning i Sverige och involverar i hög grad arbetsplatser. I denna litteraturöversikt undersöktes mellan 2000-2016 dels svenska primär- och sekundärpreventiva insatser som inkluderar arbetsplatsen för att förhindra eller minska sjukskrivning på grund av vanlig psykisk sjukdom dels kartlas hur svensk lagstiftning och policy inom rehabiliteringsområdet förändrats, tillkommit och kontextuellt påverkat primär- och sekundärinsinsatser.

Forskarna fann inga svenska studier om primärprevention på arbetsplats och endast sex sekundärpreventiva insatser som inkluderat arbetsplatsen, varav två lett till kortare sjukskrivning. Vad gäller förändring av lagar och policy har dessa snarare stimulerat sekundär och tertiär prevention än primärprevention. Översikten visar att det finns ett stort behov av att utveckla nationella preventionsstudier som inkluderar arbetsplatsen.

Bakom studien står forskarna Monica Bertilsson (Göteborgs universitet), Ulrika Bejerholm (Lunds universitet) och Christian Ståhl (Linköpings universitet) som alla ingår i New Ways-nätverket PRESA (Prevention of sickness absence).

Artikeln finns i sin helhet här.

AV:
031-7863222

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?