Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Unik studie om papperslösas hälsa

Nyhet: 2018-12-14

Denna studie är den första publikationen från en stor enkätstudie med drygt 100 papperslösa vuxna i Stockholm, Göteborg och Malmö och har nu publicerats. Studien är unik eftersom väldigt lite forskning gjorts om hälsa och livsvillkor denna utsatta grupp, inte minst eftersom det är svårt att nå och involvera människor i forskning som befinner sig i en papperslös situation. Den har genomförts med stöd av Vetenskapsrådet och Västra Götalandsregionen.

I studien lider 68% av moderat eller svår ångest, 71% av moderat eller svår depression och 58% av post-traumatiskt stressyndrom. Nästan alla hade en osäker boendesituation och tvingades ofta flytta. Femtiosju procent hade en osäker tillgång till mat. Majoriteten var mycket rädda för ett återvändande till ursprungslandet på grund av politiska skäl, krig eller för att de tillhörde en minoritet och fruktade förföljelse. Studiens slutsats är att den psykosociala situationen bland papperslösa i Sverige utöver osäkra levnadsvillkor utan garanti för grundläggande behov innebär en stor stressbelastning, och många lever i ständig rädsla för avslöjande och utvisning, som sammantaget har en negativ inverkan på mental hälsa. Det är viktigt att förstå både associerade riskfaktorer för ohälsa och handlingsstrategier i denna sårbara grupp för att försöka minska den pågående stressen.

Undocumented adult migrants in Sweden: mental health and associated factors

AV:

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-01-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?