Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historien om EPSO

Enheten för socialmedicin och epidemiologi bestod tidigare av två separata enheter med separata historier.

Socialmedicin

Den första personen som disputerade i socialmedicin vid Göteborgs universitet var Anders Otterland (16 nov 1920 - 19 jun 2015) som år 1961 försvarade sin doktorsavhandling. Gunnar Inghe, en av initiativtagarna till RFSU och som i mångas ögon anses vara socialmedicinens fader, blev den första professorn i socialmedicin när han år 1961 blev det vid Göteborgs universitet.

Socialmedicin som ämne försvagades något under 1980-talet men fick ett uppsving under 1990-talet då Enheten för socialmedicin bildades. Under denna tid startade den longitudinella studien Women and Alcohol in Gothenburg vilket ledde till att ett tiotal personer arbetade på enheten.

Under 90-talet hade enheten en del undervisning på läkarprogrammet och under början av 2000-talet utvidgades detta till att även omfatta apotekar- och receptarieprogrammen. I mitten av 2000-talet startades ett folkhälsovetenskapligt program på kandidat -och magisternivå vilket gjorde att enheten växte ytterligare. Ett masterprogam där undervisningen sker på engelska startades år 2010, vilket gav enheten en internationell prägel.

Sedan 1995 har 26 personer disputerat i ämnet socialmedicin och de ämnen som avhandlingarna har handlat om är bland annat kvinnor och alkohol, försäkringsmedicin, arbetsförmåga och samhällsfarmaci.

Folkhälsoepidemiologi

Enheten för folkhälsoepidemiologi var forskningscentrat EpiLifes (Göteborgs epidemiologiska centrum för forskning om samspelet mellan mental och fysisk hälsa i ett livstidsperspektiv) administrativa centrum och grundades samtidigt som detta år 2007 då EpiLife blev ett av tio forskningscentra i Sverige som finansierades av FORTE. Enheten för folkhälsoepidemiologi blev till en egen enhet från att tidigare ha ingått i Enheten för allmänmedicin med vilka man fortsatte att ha vissa samarbeten, framför allt vad gällde ekonomi och administration. Forskningen på enheten har byggt på de befolkningsstudier som har bedrivits i Göteborg sedan 1960-talet och har under de relativt få år enheten existerat växt med både nya forskningsprojekt, medarbetare och undervisningsuppdrag som framför allt har varit på det folkhälsovetenskapliga programmet.

 

Sidansvarig: Katarina Englund|Sidan uppdaterades: 2015-09-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?