Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kvinnors hälsa - populationsundersökningen i Göteborg

Populationsundersökningen av kvinnor (the Prospective Population Study of Women in Gothenburg, PPSW) startade 1968-69 vid Sahlgrenska akademin i Göteborg av professor Calle Bengtsson. Studien byggde på ett representativt urval av kvinnor födda 1908, 1914, 1918, 1922 och 1930. Därefter har ytterligare kohorter av 38- och 50- åriga kvinnor tillkommit, senast 2004-05.

Syftet med studien var från början att undersöka anemi och hälsofaktorer relaterad till menopaus, men har sedan omfattat även att undersöka faktorer hos kvinnor i medelåldern som har betydelse för utveckling av bland annat hjärtkärlsjukdom, diabetes, cancer, demens och andra psykiska sjukdomar i hög ålder. Från början ingick ca 1500 kvinnor i studien och man har följt dessa kvinnor i snart 50 år med hög deltagarfrekvens vilket gör studien unik. I Hälsoundersökningen ingår frågeformulär om fysiska och psykiska symtom, sociala och psykologiska förhållanden och livsstil samt en vanlig kroppsundersökning och en tandundersökning inklusive panoramaröntgen. Studien har resulterat i en stor mängd artiklar och avhandlingar och det pågår alltjämt aktiv forskning på det unika materialet.


Ansvariga för och aktiva inom forskningsområdet:
Cecilia Björkelund, specialist i allmänmedicin, senior professor
Dominique Hange, specialist i allmänmedicin, med dr
Lauren Lissner, nutritionist, professor
Lilian Weman, forsknings- och utbildningsadministratör

 

Här kan man läsa om vetenskapliga arbeten från populationsstudien

Kontaktinformation

Allmänmedicin

Box 454, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Arvid Wallgrens backe, Hus 7 Hälsovetarbacken

Telefon:
031-786 10 00 vx

Fax:
031-778 17 04

Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2019-06-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?