Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Strömstadkvinnorna

BjorkelundKvinnors hälsa - Strömstadsprojektet

Strömstadsprojektet - ett försök att påverka riskfaktormönstret i en kommun med ökad mortalitet i slaganfall hos kvinnor.

Hur det hela startade

Strömstads kommun utgör den nordligaste delen av Göteborgs- och Bohuslän och gränsar i norr och öster till Östfold, som är det sydligaste fylket i Norge. I dessa trakter finner man både på den svenska och norska sidan en ökad total mortalitet i hjärt- kärlsjukdomar hos kvinnor, där mortalitetsförhöjningen framför allt återfinns i gruppen cerebrovaskulära sjukdomar.

Göteborgs- och Bohusläns landstings planeringsavdelning presenterade 1982 ett underlag med epidemiologiska data. Strömstads kommuns kvinnliga befolkning uppvisade där det högsta indexjämförelsetalet för totalmortalitet i hela landstingsområdet. Det förhöjda mortalitetstalet föranleddes helt av en mer än femtioprocentig förhöjning av mortaliteten i slaganfall.

Med dessa bakgrundsfakta utarbetade primärvården i Strömstad tillsammans med planerings- och hälsovårdsavdelningarna i Bohuslandstinget och Allmänmedicinska institutionen i Göteborg ett interventionsprogram, som på lång sikt syftade till att försöka sänka incidensen av slaganfall i Strömstad.

Kostnadsfri undersökning

Alla kvinnor i åldrarna 45-64 år som var bosatta i Strömstads kommun 1985 kallades till kostnadsfri, frivillig, riktad screeningundersökning med början från september 1985. Undersökningen omfattade kontroll av blodtryck, Hb, längd, vikt, midja- och stussmått, fasteblodsocker, kolesterol och triglycerider, urinsocker och urinprotein. Dessutom ställdes frågor kring hjärt- kärlsjukdom, mediciner och rökning. De personer, som uppvisade en eller flera riskfaktorer erbjöds kostnadsfritt deltagande i kost- och motionsgrupp och/eller sluta-röka-grupp.

Tre månader efter kurs hade dessa kvinnor signifikant reducerat diastoliskt blodtryck, vikt, Body Mass Index, midjemått, stussmått och triglyceridvärden.

Ansvarig för denna forskning

Cecilia Björkelund, specialist i allmänmedicin, professor

Kontaktinformation

Allmänmedicin

Box 454, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Arvid Wallgrens backe, Hus 7 Hälsovetarbacken

Telefon:
031-786 10 00 vx

Fax:
031-778 17 04

Sidansvarig: Kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2006-12-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?