Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Diabetes

Redan tidiga störningar i reglering av blodtryck och plasmaglukos medför ökad risk för senare manifest hypertoni (HT) och typ 2 diabetes (T2D) och för akut hjärtinfarkt (MI). Vi vill studera samverkan mellan livsstil och genetik i en longitudinell design och i förlängningen förbättra förutsättningarna för prevention och behandling.

FRÅGESTÄLLNINGAR:
1. Vilken betydelse har livsstil respektive fysiologiska och metabola faktorer?
2. Vad betyder förekomst av endotheldysfunktion och vänsterkammarhypertrofi.
3. Vilken modifierande effekt kan tillskrivas uppfyllda behandlingsmål.

DESIGN: Observationell kohortstudie över 10 år.
Deltagare: Åren 2001-2005 gjordes en tvärsnittsstudie av ett representativt urval av 30-74 år gamla män och kvinnor i Vara (n=1811) och Skövde (n=1005) med 81% respektive 70% deltagande.

METODER: Deltagarna i Vara-Skövde studien kommer med början 2011 att återundersökas enligt samma protokoll som vid basundersökningen. Här ingår fysikaliskt status, EKG, pulsvågsanalys samt ultraljudsundersökning av hjärtat (UCG). Validerade formulär för livsstil ifylles och en ny glukosbelastning utföres (OGTT). Biomarkörer för endotelfunktion, vänsterkammarmassa samt kärlfunktion baserat på pulsvågsanalys är av särskilt stort intresse.

PRELIMINÄRA RESULTAT: Behandlingsresultatet vid dessa tillstånd är långt från det optimala. Socio-ekonomiska markörer och fysisk inaktivitet är förknippat med metabola störningar och organisk hjärtsjukdom. Nedsatt dygnsvariation i saliv kortisol är associerat med bukfetma hos kvinnor medan otillräcklig sömn är associerad med IGT hos män. Sammanlagt talar fynden för att rubbad dygnsvariation i centrala biologiska mekanismer kan vara kopplat till kardiovaskulär risk på olika sätt hos män och kvinnor.

BETYDELSE: Vi kan öka möjligheterna för orsaksspecifik behandling till män och kvinnor tidigare i sjukdomsförloppet. Detta kan bidra till en förbättrad prognos och till att effektivare förebyggande strategier kan utvecklas. 

Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2017-05-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?