Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hypertoni

Högt normalt blodtryck omfattar 10-15 procent av befolkningen i åldern 30-75 år. Tillståndet ökar risken för utveckling av hypertoni och i Vara-Skövde kohorten har vi observaret en 2-3 gånger högre risk för CVD-händelser än hos de med optimalt blodtryck, vilket bekräftar tidigare resultat från Framingham-studien. Samtidigt är andra riskfaktorer också högre i gruppen med prehypertoni vilket har beskrivits i tidigare kohorter i Skaraborg men också i Rancho Bernardo-studien, eftersom alla komponenter associerade med insulinresistens försämrades vid försämring av en av komponenterna.
Stegring av blodtrycket och nedsatt glukostolerans (IGT) sker ofta parallellt pga båga tillstånden delar samma riskfaktorer. Både IGT och prehypertoni är också förknippade med en ökad risk för kardiovaskulära komplikationer. Begreppet IGT är väletablerat och flera interventionsstudier har syftat att minska risken för individer i den gruppen att drabbas av diabetes eller CVD medan liknande åtgärder hos personer med högt normalt blodtryck med syfte att minska hypertoni utveckling har inte genomförts.
Vi vill därmed karakterisera faktorer som påverkar övergången från normalt högt blodtryck till manifesterad hypertoni och kardiovaskulära komplikationer. Studierna har en självklar konsekvens för klinisk vård och för förebyggande strategier.

Publikationer i projektet

1 Eckner J et al. Blood pressure and global risk assessment in a Swedish population. International Journal of Hypertension 2012;2012:835812.
2 Privcek E et al. Epidemiological and clinical implications of blood pressure measured in seated and supine position. Oral presentation. European Society of Hypertension Annual Meeting 2017
3 Lundholm K et al. Development of hypertension over 10 years depending on baseline blood pressure categories in a swedish population Poster presentation. European Society of Hypertension Annual Meeting 2017


 

Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2017-05-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?