Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Resultat från Hälsolyftet

Under tio månader 2007 delades 22 922 screeningfrågor ut från receptionen på åtta vårdcentraler. 70 procent av de sökande på vårdcentralen fick frågorna. En tredjedel blev intresserade av att mer noggrant genom en hälsoprofil kontrollera sin livsstil, mäta blodtryck och blodsocker samt påbörja en hälsoförbättrande aktivitet efter eget val. Efter ett år gör patienten om sin hälsoprofil och de resultat som redovisas här baseras på ett-års uppföljningen av svar från 2114 deltagare.

Två viktiga frågeställningar har utvärderats

  1. Når vi motiverade riskpersoner?
  2. Förbättrar deltagarna sin livsstil mätt som upplevd hälsa, stress och fysisk aktivitet samt biologiska parametrar som blodtryck, blodsocker, BMI och midja/stuss mått.

Når vi motiverade riskpersoner?

Jämförelse av svar på screeningfrågor mellan deltagare och ickedeltagare visar att de som rapporterar mer negativ livsstil, mer av arv för kärlsjukdom och är mer motiverade att göra livsstilsförändring, väljer att delta. Hittills finns analyser från 3492 deltagare som jämförts med 2781 icke deltagare.

Samtliga elva frågorna visar på signifikant positiv bild. Se svar på tre av frågorna som gäller; motion, arv för hjärt-kärlsjukdomar samt motivation till livsstilsförändring visar på postitiva resultat. Övriga frågor (tobak, alkohol, stress i arbete, stress på fritid, kost, motion, övervikt) visar samma signifikant positiva bild.

Förbättrar deltagarna sin livsstil?

  • Samtliga biologiska parametrar visar på signifikant förbättrade värden
  • Tre validerade frågor, upplevd hälsa, stress och fysisk aktivitet, visar alla på signifikant förbättring
  • Patienternas hälsoprofil efter ett år visar på signifikant förbättring inom alla områden.
Sidansvarig: Tine Högberg|Sidan uppdaterades: 2010-09-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?