Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vår historia

Hur det startade

I Göteborg bildades 1985 den tredje Allmänmedicinska institutionen i Sverige efter Lund och Uppsala. Calle Bengtsson utnämndes till professor i allmänmedicin i Göteborg den 1 februari 1985. Sedan dess har ytterligare allmänmedicinska institutioner tillkommit i Linköping, Stockholm och Umeå.

Bengt Dahlin, numera hedersdoktor vid Göteborgs universitet, har i ett brev till AMIGO 1986 (dåtida organ för allmänmedicinen i Göteborg) beskrivit hur det hela startade en gång. Vi har saxat valda delar ur hans brev till Calle Bengtsson och AMIGO från 1968. Bengt skriver bl.a:

Från makroperspektiv...

Provinsialläkaren hade inte värst hög status på 1960-talet. Många år tidigare hade provinsialläkaren förskjutits av Medicinalstyrelsen i och med att Höjer-utredningen 1948 blev föremål för stark kritik, inte minst från läkarkåren. En läkarkår som dominerades av en starkt expanderande sjukhuskår och sedan många år en tynande allmänläkarkår. Vi var få och heterogent utbildade tjänsteläkare och privatpraktiker.

1962 började dock Höjers tankegångar att åter tas till nåder i och med att landstingen övertog huvudmannaskapet för provinsialläkarväsendet. Detta var ett resultat av den 1954 tillsatta ÖHS-kommitténs betänkande som knöt ihop de trådar som tidigare brustit. Den utveckling vi sett av primärvården grundlades då.

...till mikroperspektiv

Vi som arbetade för allmänmedicinens utveckling i början av 1970-talet såg som det viktigaste att få till stånd en god allmänläkarutbilning och inte minst en efterutbildning för allmänläkare. Nästa steg var att fånga upp och stimulera intresset för FoU-verksamhet. Vi var otåliga och försökte väl på olika sätt att gå genvägar eller egna vägar för att nå våra mål. Kanske har vår strävan något bidragit till att påskynda utvecklingen som sakta kröp vidare - i stort sett i de banor vi kände som riktiga.

Sedan Bengt Dahlin formulerade sina tankar kring allmänmedicinens framväxt och utveckling har det runnit en hel del vatten under broarna. Från starten 1985 med Calle Bengtsson som professor, Christer Merck amanuens och Lolo Humble som sekreterare har personalstyrkan växt till cirka 25 personer som arbetar på hel- eller deltid med undervisning, forskning och utvecklingsarbete. Vi har över 30 doktorander.

Organisation

Den 1 juli 1994 indelades de medicinska institutionerna organisatoriskt i så kallade storinstitutioner. Inom Institutionen för samhällsmedicin ingick vi då som Avdelningen för allmänmedicin tillsammans med avdelningarna för geriatrik, miljömedicin, socialmedicin och rehabiliteringsmedicin.

Allmänmedicin ingick år 2007 som en del i storinstitutionen för medicin tillsammans med geriatrik, arbets- och miljömedicin och socialmedicin och bildade avd för samhällsmedicin och folkhälsa. I september 2008 delades allmänmedicin in i två enheter, enheten för allmänmedicin och enheten för folkhälso-epidemiologi. Avdelningen för samhällsmedicin består nu av fem enheter.

Kontaktinformation

Allmänmedicin

Box 454, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Arvid Wallgrens backe, Hus 7 Hälsovetarbacken

Telefon:
031-786 10 00 vx

Fax:
031-778 17 04

Primärvårdens historik

Läs mer


Bengt Dalin

Bengt Dahlin, Lerum, forskar om primärvårdens historia


Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2008-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?