Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läkarprogrammet termin 9

Studenternas huvudkurs i allmänmedicin genomförs under Läkarprogrammets termin 9. Den är en del av kursen i samhällsmedicin, en åtta veckors kurs,  där flera ämnen ingår: socialmedicin, allmänmedicin, geriatrik, rättsmedicin samt arbets- och miljömedicin. Undervisningen i de flesta ämnen sker genom föreläsningar, grupparbeten och individuella fördjupnings­arbeten.

Upplägg och genomförande

Allmänmedicinkursen, som sammanlagt är på två veckor, inleds med en introduktionsdag i Göteborg. En översiktlig presentation av ämnet görs och dess karakteristika och principer presenteras genom diverse fallbeskrivningar.

Därefter tjänstgör studenten i nio dagar på en vårdcentral i regionen. De flesta praktiserar i Västra Götalandsregionen, men några studenter brukar också vara i norra Halland och andra närliggande landsting. Under tjänstgöringen förutsätts aktivitet och deltagande i det vanliga kliniska arbetet i en omfattning som man överenskommer med sin personliga handledare, en handledarutbildad allmänläkare.

Allmänmedicin svarar också för temadagen om "Våld mot kvinnor".

Målsättning

Målsättningen med vårdcentralsvistelsen är att studenterna skall ta del av patienternas oselekterade problem och få kunskap om allmänläkarnas arbetssätt och arbetsinnehåll där konsultationen, kontinuiteten, helhetssynen och det breda medicinska uppdraget är vägledande principer.

Uppföljningsdagen genomförs i Göteborg där studenterna i mindre grupper, under handledning av erfarna allmänläkare, presenterar enskilda patientmöten man haft under sin vårdcentralsvistelse och som varit engagerande (medicinskt eller personligt) och lärorika.

Examination

Examinationsformen varierar - det har traditionellt varit en skrivning. Under det senaste året har olika muntliga examinationsformer prövats. Från vårterminen 2006 delas skriftliga frågor (27 st) ut i förväg och tre av dessa kommer sedemera på en skriftlig tentamen. En omläggning av kursen har skett från vårterminen 2006 då samhällsmedicinkursen samordnas med kursen i psykiatri.

Mer information

Samhällsmedicinkursen T9 på GUL

031-786 61 16
Annika Olsson

031-786 68 34
Kerstin Rödström

 

Kontaktinformation

Allmänmedicin

Box 454, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Arvid Wallgrens backe, Hus 7 Hälsovetarbacken

Telefon:
031-786 10 00 vx

Fax:
031-778 17 04

Sidansvarig: Eva Deutsch|Sidan uppdaterades: 2018-08-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?