Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning inom arbets- och miljömedicin

Vi har sex olika forskargrupper. Du kan läsa kort om dem nedan och du hittar mer information om projekt och forskare genom att följa länkarna nedan eller i menyn till vänster.

Arbetsförmåga och ergonomi

Forskargruppssamordnare: Kristina Gyllensten, överpsykolog
Telefon: 031-786 63 02

Forskargruppen Arbetsförmåga och ergonomi har som målsättning att skapa hållbar hälsa och arbetsförmåga genom innovativ forskning samt att överföra forskningsresultat till praktik.

Forskningen fokuserar på förebyggande av smärta och muskuloskeletala besvär, vibrationsskador och mentala symptom. Forskningen syftar också till att identifiera stöttande och hindrande faktorer att kunna arbeta med symptom. Ett viktigt område är då återhämtning, både under arbetet och på fritiden.

Biomarkörer i utandningsluft

Forskargruppsledare: Anna-Carin Olin, professor och överläkare
Telefon: 031-786 62 91

Inom forskargruppen Biomarkörer och luftvägsinflammation utvecklas och valideras icke-invasiva metoder för att i tidigt stadium upptäcka och vidare undersöka luftvägsinflammation, särskilt i de små luftvägarna.

Epidemiologi och försäkringsmedicin

Forskargruppsledare: Kjell Torén, professor och överläkare
Telefon: 031-786 62 62

Forskargruppen Epidemiologi och försäkringsmedicin utvärderar riskerna för astma, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, koronar hjärtsjukdom och stroke i relation till arbets- och miljörelaterad exponering, inklusive psykosocial stress.

Ljudmiljö och hälsa

Forskargruppsledare: Kerstin Persson Waye, professor
Telefon: 031-786 36 04

Forskargruppen Ljudmiljö och hälsa studerar hur och i vilken omfattning människans hälsa påverkas av ljud i olika miljöer och sammanhang med hänsyn tagen till faktorer som psyko-akustik, stress och individuell känslighet. Forskningen syftar till att förebygga bullers negativa påverkan på sömn och återhämtning, inlärningsmöjligheter i skola och förskola, samt hörselrelaterade besvär.

I vårt ljudmiljölab studerar vi vilka ljudkaraktärer och vibrationer som leder till negativ påverkan på t ex sömn och inlärning.

Miljömedicin och toxikologi

Forskargruppsledare: Leonard Stockfelt, ST-läkare, forskare
Telefon: 031-786 28 89

Forskningsområdet arbetar med att kartlägga exponering i omgivningsmiljön och påverkan på människors hälsa.

Säkerhet, organisation och ledarskap

Forskargruppsledare: Marianne Törner, professor
Telefon: 031-786 36 13

Forskargruppen Säkerhet, organisation och ledarskap studerar hur olika aspekter av säkerhet påverkas av psykologiska och sociala faktorer i samverkan med organisationen och den fysiska miljön i arbetslivet.

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2019-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?