Behov av återhämtning

Välkommen till hemsidan för forskningsprojektet
"Hur underlätta återhämtning från arbetskraven i olika åldersgrupper för att uppnå en hållbar hälsa och ett inkluderande arbetsliv"

Vi publicerar nu en hemsida för projektet där studiens deltagare (och andra intresserade) kan följa projektets utveckling och hur olika resultat tas fram och webbinstrumentet når sin slutgiltiga form.
Hemsidan är under uppbyggnad och kommer att fyllas på med jämna mellanrum.

Om projektet

Hösten 2015 startade ett projekt vars syfte är att undersöka hur man kan underlätta återhämtningen från arbetskraven. Som en del av projektet skapas ett webbaserat mätverktyg som kombinerar mått på arbetsvillkor och Behov av återhämtning.

Högt behov av återhämtning är kopplat till huvudvärk, muskelvärk, oföretagsamhet och sömnproblem. Genom att mäta behov av återhämtning går det att förutse och förebygga sjukskrivningar och förhindrar allvarligare skador orsakade av trötthet och brist på sömn. Om man upplever att kan göra ett bra jobb eller inte är en bra prediktor för behov av återhämtning.

Rapporten om hur vi har skapat en första version av webbinstrumentet går att ladda ner längre ner till höger på sidan.

Studien har genomförts, med start hösten 2015, via 5 regelbundna mätningar av arbetsförhållanden, individens strategier vid stress, behovet av återhämtning och den självskattade hälsan.

Resultaten kommer att presenteras här på denna sida samt i AMMs nyhetsflöde på www.amm.se, och även via arbetsmarknadens parter, AFA-försäkring, på konferenser och i bland annat vetenskapliga tidskrifter. Det webbinstrument som kommer att utformas baserat på resultaten kommer att användas inom sjukvården, inom företagshälsovården och erbjudas enskilda personer på internet via till exempel fackföreningarnas hemsidor.

Projektet steg-för-steg

Vecka 16 - 16-22 april 2018
Nu har våra sista (avslutande) mätdata från 1 300 studiedeltagare kommit till Arbets- och miljömedicin. Under det kommande två veckorna kommer datafilerna att organiseras så att de fungerar när vi ska göra statistiska beräkningar.

När ett flertal statistiska beräkningar är klara kommer vi att börja skriva på den populärvetenskapliga rapporten som sedan skickas ut till samtliga deltagare som deltagit i slutmätningen.

Resultatet av dataanalyserna kommer att användas, förutom till en populärvetenskaplig rapport, för att göra klart webbinstrumentet. Webbinstrumentet kommer att finnas tillgängligt för allmänheten på VGRs hemsida.

Vecka 17 - 23-29 april 2018
Vi kommer att börja göra beräkningar preliminärt i v 18. De första beräkningarna kommer att användas för att räkna ut gränsvärden för trötthet efter arbetet tillsammans med arbetskrav och resurser i arbetssituationen.

Vecka 23 - 4-10 juni 2018
Västra Götalandsregionen har nu publicerat ”Snabbtest - Behov av återhämtning efter arbetet” på sin externa hemsida. Det går att använda webbinstrumentet via adressen skattaåterhämtning.se

Webbinstrumentet bygger på gränsvärden för trötthet efter arbetet tillsamman med gränsvärden för krav och resurser i arbetssituationen. Gränsvärdena är baserade på mätvärden från över 1000 personer insamlade över 2 år. För att veta hur beräkningarna av gränsvärdena gått till läs rapport nr 2 som går att ladda ner från spalten till höger på sidan. För att läsa specifikt om beräkningarna av gränsvärden över 2 års tid kontakta Kerstin Wentz via mejl: kerstin.wentz@amm.gu.se

Framöver
Nu fortlöper arbetet med att utarbeta en manual för företagshälsovård och primärvård för att verktyget ska kunna användas effektivt. Vi söker också pengar för att utveckla testet tekniskt och för att översätta det till Västra Götalandsregionens tre språk, samt utarbeta riktlinjer för regelbunden undersökning på arbetsplatsnivå.

Kontakt och ansvariga

Forskningshuvudman är Västragötalandsregionen (VGR) och projektet genomförs av Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU).

Studien sker i samarbete med arbetsmarkanadens parter och finansieras av AFA-försäkring.

Ansvarig för studien

Fil dr leg psykolog
Kerstin Wentz
kerstin.wentz@amm.gu.se

Rapporter

Ta gärna del av de två vetenskapliga rapporter som vi hitintills har skrivit.

Rapport nr 1 handlar om hur vi har provat ut översättningarna av de två skalor som handlar om Återhämtningsmöjligheter (återhämtning kopplat till arbetsdagen) och Behov av återhämtning efter arbetet.

Ladda ned rapporten här.

Rapport nr 2 handlar om hur vi har skapat en provversion av det webbinstrument som före sommaren 2018 kommer att publiceras på VGRs hemsida. Rapporten innehåller intressanta beräkningar av gränsvärden när det gäller Behov av återhämtning efter arbetet och kvaliteter i arbetsmiljön, t.ex. arbetskrav eller Återhämtningsmöjligheter.

Ladda ned rapporten här.

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2018-11-08