Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studien om belastningskänslighet

Har personer med långvarig smärta annat mönster i smärttrösklar och upplevd smärta efter belastning jämfört med friska kontroller?

Syfte

Att hos personer med långvarig smärta undersöka graden av smärta dagarna efter belastning och dess samband med uppmätta smärttrösklar, biologiska markörer (cytokiner och chemokiner), autonom balans, socialt stöd och självskattad arbetsförmåga.

Bakgrund

Muskuloskeletal smärta är en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning. Klinisk erfarenhet talar för att funktionstester av patienter med långvarig smärta ibland får ett tillfredställande resultat - men att de dagarna efter undersökningen kan få ökade smärtor och kraftig trötthet. Vår hypotes är att detta kan bero på förändringar i det neurobiologiska systemet i interaktion med psykologisk status och kontextuella faktorer, samt i uttrycken av cytokiner och chemokiner, vilket kliniskt yttrar sig bl.a. i sänkta smärttrösklar respektive accentuerad eftersmärta. Denna belastningskänslighet bör beaktas vid arbetsförmågebedömningar.

Försökspersonerna genomgår en läkarundersökning och därefter genomför de en dynamisk belastning (armcykling). Smärttrösklar (QST), biomarkörer i blod, hjärtvariabilitet (HRV) och självskattad smärta kommer att mätas direkt före respektive efter belastningen och en dag efter belastningen. Under en vecka före samt en vecka efter belastningen kommer personerna att fylla i en dagbok med uppgifter om smärta, sömn, medicinering, aktivitet och sinnesstämning.

Relevans

Patient, läkare, försäkringskassa, arbetsliv och samhälle har ett stort behov av att förstå sjukdomsmekanismerna hos personer med långvarig smärta. Projektets resultat kan ha direkt relevans vid arbetsförmågebedömningar.
 

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2012-10-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?