Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

PExA metoden

En unik metod för att studera förändringar av surfaktant från små luftvägar 

 

 

 

 


Vi utvecklar en unik och har patenterat en metod för att samla upp små vätskedroppar (partiklar) som bildas i luftvägarna vid andning. Metoden baseras på impaktion av partiklar på ett membran, från vilket de sedan kan lösas upp och analyseras. Impaktion har fördelarna att man kan begränsa storleksintervallet på de insamlande partiklarna (0,5 till 7 um) och att nästan 100 % av alla partiklar samlas in i detta stortleksintervall samlas upp. Genom att räkna och storleksbestämma partiklarna kan vi också beräkna den totala uppsamlade massan. Då kan vi efter kemisk analys beräkna koncentrationen av det analyserade ämnet i partiklarna, vilket andra metoder inte klarar.

Kunskapen om mekanismerna och bildningsställen för partiklar från luftvägarna är fortfarande ofullständig, varför vi också försöker belysa detta i vår forskning. Vi har exempelvis studerat andningsmanöverns betydelse för antalet och storleksfördelningen partiklar som bildas. Vi har funnit att partiklar som bildas i de mer centrala/övre luftvägarna har ett annat innehåll än de som bildas vid luftvägsöppning.

Vi har utvecklat en andningsmanöver för att samla in partiklar speciellt då små luftvägar och stänger sig, och i kombination med att vi samlar in ett specifikt storleksintervall av små partiklar, har vi relativt goda bevis för att de partiklar som samlas med PExA-metoden kommer från de små luftvägarna. Vi har också visat att innehållet av partiklarna avseende Surfaktant Protein A översenstämmer med det i sk bronksköljväska, men inte lungsköljvätska från mer centrala delar av luftvägsträdet.

Antalet utandade partiklar per andetag varierar kraftigt från person till person. Ålder är en faktor som påverkar detta, men sannolikt också olika sjukdomstillstånd.

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2019-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?