Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Epidemiologi och försäkringsmedicin

Vår forskargrupp utvärderar riskerna för astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom och rinit, samt hjärt-kärlsjukdom i relation till yrkes- och miljörelaterad exponering. Vi utvecklar också metoder för tidig upptäckt av luftvägssjukdomar.

Forskningsområdet

Epidemiologi är en vetenskaplig disciplin som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. Den epidemiologiska metoden innebär att man kartlägger och beskriver en sjukdoms utbredning och speciella mönster i befolkningen. Epidemiologin som vetenskap är lika gammal som den kliniska medicinen. Den epidemiologiska metoden har varit av stort värde när det har gällt att finna orsaker till yrkesrelaterade sjukdomar.

De ledande dödsorsakerna i dag är hjärtinfarkt och cancersjukdomar. Teorin att dessa sjukdomar har många orsaker styrks av det faktum att risken att drabbas beror på var man bor, hur man lever och vad man arbetar med.

I den svenska läkarutbildningen ingår undervisning i epidemiologi i samband med undervisning i socialmedicin/samhällsmedicin.

Försäkringsmedicin är ett kunskapsområde om hur funktionstillstånd, diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av sjukdom och skada påverkar och påverkas av olika försäkringars utformning samt därmed relaterade överväganden och åtgärder inom berörda professioner.

Kontakt

Besöksadress: 
Medicinaregatan 16A

Telefon: 031-786 62 62

Maila oss!


 

 

 

 

 

Forskargruppsledare

Kjell Torén
Professor, Överläkare

 

Hatice K.A., Kjell Torén, Therese K., Per L., Göran L., Mona L., Linus Schiöler, Annika C., Anna-Carin O., Emilia V., Eva Andersson, Helen F., Ann-Charlotte A., Gunilla Wastensson, Gunilla R., Hanne K., Kristina Wass, Madeleine M.

 

 

 
 

Personal

Anna Dahlman-Höglund
Cecilia Andreasson
Eva Andersson
Fredrik Nyberg
Fredrik Petersson
Helena Eriksson
Håkan Tinnerberg
Jeong-Lim Kim
Jonas Brisman
Karl Forsell
Linus Schiöler
Mathias Holm
Mia Söderberg
Nicola Murgia
Paolina Weidinger
Therese KlangSpara

Spara

Spara

Spar

Spara

Spara

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2018-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?