Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ljudmiljö och hälsa

 Den forskning som vi bedriver inom forskargruppen Ljudmiljö och hälsa syftar till att ta fram och sprida kunskap om ljudmiljöns betydelse för människors hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Hur påverkas människor av olika slags ljud/buller i olika miljöer, t.ex.

" Vår vision är att människor har
   rätt till en ljudmiljö som bidrar 

   till en god hälsa och livskvalitet
"
Forskningen omfattar såväl epidemiologiska undersökningar i fält som experimentella studier i det nybyggda ljudmiljölaboratoriet vid Arbets- och miljömedicin. I våra studier undersöker vi samband mellan olika typer av bullerexponering och olika hälsoeffekter i den undersökta befolkningen, t.ex. allmän störning och aktivitetspåverkan (samtal, vila/avkoppling), sömnstörningar, stressrelaterade fysiologiska och psykologiska symptom och hjärt-kärlsjukdom samt påverkan på arbetsprestation och inlärning.

Personal

Från vänster: Kerstin Persson Waye (forskargruppsledare), Mikael Ögren, Jeong-Lim Kim och Sofie Fredriksson. Saknas på foto: Laith Hussain, Julia Winroth och Shu Shan.

Ljudmiljölaboratoriet

Vid Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet finns sedan mars 2006 ett helt nytt ljudmiljölaboratorium. I laboratoriet studeras hur olika ljudmiljöer under väl kontrollerade förhållanden (t.ex. buller från olika trafikslag, ventilationsbuller, interaktion mellan ljudmiljö/visuell miljö och mellan ljud/vibrationer) påverkar människan. Detta gäller framförallt störning av olika slag (t.ex. allmän störning och sömnstörning), påverkan på samtal, inlärning, återhämtning, känslotillstånd och arbetsprestation. 

Historik

Forskning om effekter av buller vid Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet (tidigare Miljömedicin) startade redan 1975 och var då främst inriktad på vägtrafikbullers effekter såsom allmän störning och sömnstörningar vilka belystes i en lång serie av experimentella studier i det dåvarande laboratoriet. De tidiga fältstudierna bedrevs både i industrimiljöer och i boendemiljöer där såväl effekter av vägtrafik som flyg belystes.

Senare har forskningen utvidgats till att omfatta även andra typer av bullerkällor som tågtrafik, lågfrekvent buller och vindkraft och andra typer av negativa effekter såväl som forskning om hälsofrämjande, positiva ljudlandskap.

Personal

Forskargruppsledare
Kerstin Persson Waye, Professor

Jeong-Lim Kim, Epidemiolog, med dr
Laith Hussain, Epidemiolog, statistiker, med dr
Mikael Ögren, Akustiker, Tekn dr
Sofie Fredriksson, Leg audionom, med dr
Shu Shan, doktorand

Kontaktinformation

Arbets- och miljömedicin

Box 414, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Medicinaregatan 16 A

Följ oss på Twitter!

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2019-02-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?