Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ljudmiljö och hälsa

 

Aktuellt l Ljudmiljölaboratoriet l Forskningsprojekt l Publikationer

Den forskning som vi bedriver inom forskargruppen Ljudmiljö och hälsa syftar till att ta fram och sprida kunskap om ljudmiljöns betydelse för människors hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Hur påverkas människor av olika slags ljud/buller i olika miljöer.

" Vår vision är att människor har
   rätt till en ljudmiljö som bidrar 

   till en god hälsa och livskvalitet
"
Forskningen omfattar såväl epidemiologiska undersökningar i fält som experimentella studier i det nybyggda ljudmiljölaboratoriet vid Arbets- och miljömedicin. I våra studier undersöker vi samband mellan olika typer av bullerexponering och olika hälsoeffekter i den undersökta befolkningen, t.ex. allmän störning och aktivitetspåverkan (samtal, vila/avkoppling), sömnstörningar, stressrelaterade fysiologiska och psykologiska symptom och hjärt-kärlsjukdom samt påverkan på arbetsprestation och inlärning.

Personal

Från vänster: Ma Hui (gästande forskare), Shu Shan (gästande doktorand), Loisa Sandström, Michael Smith (gästande forskare), Mikael Ögren, Sofie Fredriksson, Laith Hussain-Alkatheeb, Kerstin Persson Waye, Natalia Caldeira Loss Vincens, Julia Winroth.

Ljudmiljölaboratoriet

Vid Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet finns sedan mars 2006 ett helt nytt ljudmiljölaboratorium. I laboratoriet studeras hur olika ljudmiljöer under väl kontrollerade förhållanden (t.ex. buller från olika trafikslag, ventilationsbuller, interaktion mellan ljudmiljö/visuell miljö och mellan ljud/vibrationer) påverkar människan. Detta gäller framförallt störning av olika slag (t.ex. allmän störning och sömnstörning), påverkan på samtal, inlärning, återhämtning, känslotillstånd och arbetsprestation. 

Historik

Forskning om effekter av buller vid Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet (tidigare Miljömedicin) startade redan 1975 och var då främst inriktad på vägtrafikbullers effekter såsom allmän störning och sömnstörningar vilka belystes i en lång serie av experimentella studier i det dåvarande laboratoriet. De tidiga fältstudierna bedrevs både i industrimiljöer och i boendemiljöer där såväl effekter av vägtrafik som flyg belystes.

Senare har forskningen utvidgats till att omfatta även andra typer av bullerkällor som tågtrafik, lågfrekvent buller och vindkraft och andra typer av negativa effekter såväl som forskning om hälsofrämjande, positiva ljudlandskap.

Personal

Forskargruppsledare
Kerstin Persson Waye, Professor

Fiona Starke,
Internship/Masterstudent

Huiqi Li
Statistiker, Med dr

Laith Hussain
Epidemiolog, statistiker, Med dr

Jeong-Lim Kim
Epidemiolog, Med dr

Julia Winroth
Akustiker, Tekn dr

Loisa Sandström
Leg. logoped, doktorand

Mikael Ögren
Akustiker, Tekn dr

Natalia Caldeira Loss Vincens
Leg. läkare, Med dr

Sofia Edgren
Folkhälsovetare, bitr. forskare

Sofie Fredriksson
Leg. audionom, Med dr

Följ oss på Twitter!

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2019-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?