Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ljudmiljölaboratoriet

Det nya laboratoriet (färdigt 2006) är specialdesignat med tanke på god akustik och låg ljudnivå. Målsättningen har varit att bakgrundsnivån ska ligga under hörtröskeln. Varje rum är därför uppbyggt som en separat modul som står på ett golv bestående av betongplattor som i sin tur vilar på specialgummiklossar. Inga stomljud ska således kunna leta sig in i exponeringsrummen utifrån övrig verksamhet i byggnaden.

Rummets akustiska egenskaper är speciellt utformade för att få ett så jämnt ljudfält som möjligt. Bland annat är väggarna något snedställda i vertikalplanet för att minska problemen med regelbundna ljudreflexer. Hela ventilationsanläggningen har specialkonstruerats och luften kommer från ett dämpat, separat fläktaggregat placerat längst ner i källarplanet. Luften leds sedan genom ett antal stora ljuddämpare via ett sinnrikt snirkelsystem av rör och flexibla slangar in i de fyra exponeringsrummen. I rummen diffunderar luften ut ljudlöst via en stor strumpa i hörnen. Ljudnivån från ventilationen är uppmätt till ca 13 dBA, vilket är ett mycket lågt värde.

Ljudmiljölaboratoriet är beläget på två etager. I det övre finns kontrollrum med ljudanläggning samt ett antal olika, mycket tysta exponeringsrum (bakgrundsnivå 13 dBA), där interiören kan förändras beroende på vilka projekt som bedrivs. På det nedre etaget finns en hemliknande ”lägenhet” med separat ingång, hall, toalett med dusch samt vardagsrum och kök där i första hand de personer som deltar i olika sömnstudier kan laga mat, se på TV eller bara koppla av.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att kunna producera ett ljudfält som sprider sig jämnt ut består exponeringsrummets hela ena långvägg av en högtalarpanel med 128 högtalarelement (se foto). Dessutom finns högtalare i rummets fyra hörn. I de mindre rummen sitter högtalarna i taket och på två av väggarna. Samtliga högtalare drivs av en uppsättning förstärkare och den totala uteffekten från förstärkarna ligger på åtta tusen watt. Allt ljud styrs av en dator och kan filtreras och fördelas via en digital ljudprocessor. Genom ett stort antal kanaler och med hjälp av särskilda kopplingspaneler blir det möjligt att skicka mätsignaler mellan rummen och kontrollrummet och att koppla och spela på ”kors och tvärs” till alla rum och högtalare. På så sätt fås goda förutsättningar att simulera vitt skilda ljudmiljöer.

För mer detaljerad information om laboratoriets akustiska egenskaper, se nedanstående rapport.

Ljudlaboratorier - verifiering av ljudfält (2,87 MB)

Ljuddemonstrationer

Ljudmiljölaboratoriet används också för ljuddemonstrationer. Till exempel har anställda vid Trafikverket besökt laboratoriet och fått lyssna på hur 55 decibel från vägtrafik upplevs i olika gårdsmiljöer eller hur vibrationer från tåg kan kännas när man ligger i en säng.

Uthyrning

Det finns möjlighet att hyra ljudmiljölaboratoriet. Var vänlig kontakta Kerstin Persson Waye för mer information.
Vi är också öppna för samverkan i intressanta forskningsprojekt!

Sidansvarig: Madeleine Modig|Sidan uppdaterades: 2015-10-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?