Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behörighetsutbildning i Försäkringsmedicin, 22,5 hp

Fristående kurs på avancerad nivå.

Kurskod: MED101
Högskolepoäng: 22,5 hp
Studietakt: Kvartsfart (25% under tre terminer)
Nivå: Avancerad nivå.
Undervisningsspråk: Svenska
Antal kursplatser: 24
Studieort: Göteborg

Kursen bedrivs gemensamt över avdelningen för Samhällsmedicin och folkhälsa. Samarbetspartners är Försäkringskassan, Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum, Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum antog följande definition av försäkringsmedicin 2011: Försäkringsmedicin är ett kunskapsområde om hur funktionstillstånd, diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av sjukdom och skada påverkar och påverkas av olika försäkringars utformning samt därmed relaterade överväganden och åtgärder inom berörda professioner.

Utbildningen är tvärdisciplinär, problembaserad och förutsätter att du deltar aktivt. Fokus ligger på försäkringsmedicin inom samtliga försäkringsformer; sjukdomsspecifika avsnitt och fallbeskrivningar; försäkringsprocessens olika aktörer och samverkan; aktuell forskning; mätning och värdering av arbetsförmåga; försäkringsmedicinska bedömningar.

Kursen omfattar tre terminer med en delkurs under varje termin. Lärande sker vid schemalagda föreläsningar och självstudier med inläsning av litteratur, inlämningsuppgifter, falldiskussioner, gruppövningar och ett projektarbete. Projektarbetet (5,0 hp) leder till en uppsats som skall försvaras vid ett seminarium, där du även kommer att vara opponent.

I varje delkurs ingår tre kursträffar, med undantag av projektarbetet som påbörjas parallellt med övriga studier under första terminen och pågår under hela utbildningen. Kursen innehåller totalt tio kurssamlingar med sammanlagt 31 dagars schemalagd undervisning. Kursen avslutas med två seminariedagar med presentation av projektarbeten.

Behörighet

Kursen vänder sig till dig som skall arbeta med försäkringsmedicinska uppgifter inom hälso- och sjukvård, företagshälsovård, försäkringsbolag eller Försäkringskassan. Kursen syftar till att ge grundläggande behörighet inom ämnesområdet försäkringsmedicin.

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier, svensk läkarlegitimation utfärdad av Socialstyrelsen samt pågående eller avslutad specialistutbildning. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A eller motsvarande.

För att bli bedömd som behörig för kursen behöver du ladda upp dokument som bevisar din behörighet, läs mer under nästa rubrik; Ansökan.

Ansökan

Kursen har getts vart annat läsår, med start på vårterminen. Senaste kurstillfället startade våren 2015. Det är i dagsläget oklart om kursen kommer få fortsatt finansiering och när nästa kurstillfälle i så fall kan börja. Vid Karolinska institutet ges en systerkurs.


Ansökan görs på www.antagning.se

Tänk på att du när du söker kursen på www.antagning.se behöver du ladda upp:

  • Ditt examensbevis från läkarutbildningen
  • Din läkarlegitimation
  • Bevis på påbörjad eller avslutad specialistutbildning
  • I de fall du har en läkarutbildning från något annat land än Sverige behöver du också ladda upp bevis på språkkunskaper i Svenska. Det kan vara att du klarat kurs som motsvarar språkkraven eller ett intyg från din arbetsgivare där det framgår att du använder svenska som huvudspråk i ditt dagliga arbete och antal år du varit anställd.


Anmäl dig så här
Ladda upp dokument som bevisar din behörighet

Kom ihåg att tacka ja till din plats när du får besked om att du blivit antagen till kursen, annars kommer du att strykas från kursen vid andra urvalet.

Studieadministrativ handbok
Studentportalen
Har du frågor om antagningsprocessen eller din behörighet så kontakta GUs sektion för antagning.
Telefon: 031-786 1855, mån-ons kl 9-11

Kontaktpersoner

Kursansvarig & examinator
Professor och överläkare
Kjell Torén
, 031-786 62 62

Administratör/samordnare
Cecilia Andreasson,78662861

Studierektor
Överläkare Mathias Holm,
031-786 62 79

Delkurs 1 (Vt15)
Professor och överläkare
Kjell Torén (se ovan)

Delkurs 2 (Ht15)
Professor Gunnel Hensing,
031-786 68 62

Delkurs 3 (Vt16)
Professor och överläkare
Mats Hagberg
, 031-786 63 05

Projektarbetet
Överläkare Jonas Brisman,
031-786 62 75

Mer information

Kursplan

Kursens upplägg och innehåll

Länkar till riktlinjer och information för dig som arbetar med försäkringsmedicin och arbetsförmågebedömning


Material Delkurs 1: 
Grundkurs i försäkringsmedicin

Tillfälle 1
Tillfälle 2
Tillfälle 3

Material Delkurs 2: 
Sjukförsäkring, hälsa och välfärd

Tillfälle 1
Tillfälle 2
Tillfälle 3

Material Delkurs 3: 
Arbetsförmåga

Tillfälle 1
Tillfälle 2

Sidansvarig: Cecilia Andreasson|Sidan uppdaterades: 2018-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?