Länkstig

Johan Svensson

Professor/överläkare

Avd för invärtesmedicin och klinisk
nutrition
Besöksadress
Gröna stråket 8
Göteborg
Postadress
Su sahlgrenska
41345 Göteborg

Om Johan Svensson

Johan Svensson ägnar sin forskning åt hormoners betydelse för åldersrelaterade sjukdomar och livslängd. I första hand studeras tillväxtfaktorn insulin-like growth factor-I (IGF-I), men betydelsen av hormoner såsom tillväxthormon, sköldkörtelhormon och könshormon liksom vitamin D undersöks också.

Forskning

Flera studier visar att tillväxthormon/IGF-I gynnsamt påverkar kroppssammansättning, muskelstyrka och benmassa. IGF-I medierar en del av tillväxthormonets effekter men IGF-I har också egna effekter som är oberoende av tillväxthormon. Patienter med demens (Alzheimers sjukdom) har ett flertal hormonella förändringar med ändringar i nivåer av bl.a. könshormon och sköldkörtelhormon. Hormonnivåer skiljer sig dessutom mellan cirkulationen och ryggvätska hos patienter med Alzheimers sjukdom, vilket skulle kunna tyda på att transporten av vissa hormoner från cirkulationen till hjärnan är nedsatt vid demenssjukdom.

Epidemiologiska studier visar att lågt cirkulerande IGF-I är associerat med förkortad telomerlängd, vilket är en markör för åldrande. Vidare visar epidemiologiska studier en U-formad kurva mellan serum IGF-I och mortalitet där både högt och lågt IGF-I är associerat med ökad mortalitet. Lågt IGF-I är en riskfaktor för ökad mortalitet i hjärtkärlsjukdomar medan högt IGF-I är associerat med ökad mortalitet i cancer.