Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

MIRA

MIRA står för Musslor-Inflammation-Reumatoid Artrit
 

Många patienter med ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) har kvarstående sjukdomsaktivitet trots läkemedelsbehandling. Därför är det inte ovanligt att den som drabbats av reumatism söker efter möjligheten att själva förbättra sin situation exempelvis genom kost och motion. Tyvärr är kunskapen om specifik kost för personer med reumatism mycket begränsad och därför hänvisas man till generella kostråd.

Denna studie syftar till att öka kunskapen om specifik kost för personer med reumatism.

Huvudsyftet med studien är att försöka minska sjukdomsaktiviteten hos patienter med RA genom ett tillägg av musslor i kosten. Musslor är rika på många viktiga näringsämnen, som vitamin B12, antioxidanter och selen och innehåller även n-3 fettsyror. Musslor är dessutom ett miljövänligt alternativ till att äta fisk. Musselextrakt från en Nya Zeeländsk/Australiensisk mussla har traditionellt använts för att lindra reumatism, men effekterna är inte särskilt väl dokumenterade. Några tidigare studier om huruvida blåmussla kan lindra reumatism finns inte.

Studien genomförs i ett samarbete mellan avdelningen för invärtes medicin och klinisk nutrition, Göteborgs universitet och avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, reumatologi på Sahlgrenska sjukhuset

Ansvariga för studien är; Helen Lindqvist, som är studiekoordinator och universitetslektor vid Institutionen för medicin – avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, samt Inger Gjertsson, Docent och överläkare på reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
 

Sidansvarig: Susanne Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-08-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?