Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fredrik Bäckhed får nytt forskarpris ur prins Daniels hand

Nyhet: 2013-10-07

På måndagskvällen fick Fredrik Bäckhed, professor vid institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, ta emot ”Prins Daniels anslag” för sin forskning om tarmflorans betydelse för utveckling av hjärt-kärlsjukdom.

 

Anslaget som Hjärt-Lungfonden delar ut för första gången består av sex miljoner kronor och ges till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.
– Det här är ett erkännande från Hjärt-Lungfonden som betyder mycket för min forskargrupp. Pengarna gör att vi kan satsa helhjärtat för att undersöka kopplingen mellan tarmfloran och hjärt-kärlsjukdom, säger Fredrik Bäckhed.
Det känns extra kul för honom då detta var första och sista chansen. Nästa år är Fredrik Bäckhed 41 år och räknas inte längre som ”ung forskare”.

Stor betydelse

Prins Daniel är hedersledamot i Hjärt-Lungfondens styrelse och delar ut anslaget som också har fått hans namn. Hjärt-Lungfondens målsättning med det nya anslaget är att skapa förutsättningar för yngre forskare att få ett avgörande genombrott inom ett viktigt område.
– Fredrik Bäckheds forskning är mycket spännande och kan få stor betydelse för att minska antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdom. Om han lyckas identifiera bakterier som påverkar människors sjukdom kan det leda till helt nya behandlingar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nya rön har visat att patienter med fetma har förändrad tarmflora. Fredrik Bäckheds forskargrupp undersöker hur bakteriefloran i tarmen ser ut hos patienter med åderförkalkning. De kommer nu att studera om bakteriefloran påverkar utvecklandet av själva sjukdomen. Genom att identifiera bakterier som är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom kan forskarna på sikt lära sig att förutspå vilka personer som riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

Hur ska ni använda pengarna?
– Det räcker till två heltidsanställda postdoks och det material de behöver för att bedriva forskning under tre års tid.

Vad kan det arbetet leda till?
– Vi kan göra en större tvärsnittsstudie där vi jämför tarmflora hos en frisk och en sjuk population i en framåtblickande studie. Vi påbörjar också en helt ny studie på möss för att se om de utvecklar sjukdomen om vi överför tarmbakterier från människor. Om vi lyckas identifiera bakterier som påverkar människors sjukdom kan det leda till helt nya behandlingar. Det kan på sikt få betydelse för att minska antalet sjuka i hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Hedersledamot

Hjärt-Lungfondens målsättning med det nya forskningsanslaget är att skapa förutsättningar för yngre forskare att få ett avgörande forskningsgenombrott inom ett viktigt forskningsområde. Prins Daniel är hedersledamot i Hjärt-Lungfondens styrelse och delar ut anslaget som också har fått hans namn.

Kontakt
Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
031 342 78 33
070-218 2355
fredrik.backhed@wlab.gu.se
 

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Kalender

Till kalendern

MKM SNABBVAL

Sidansvarig: Eva Sjögren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2017-03-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?