Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

NJURMEDICIN

Njurforskningen är starkt knuten till den kliniska verksamheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Ämnesföreträdaren, Börje Haraldsson, innehar en av landets tre professurer i ämnet som utlysts och sökts i konkurrens. Han är dessutom överläkare i njurmedicin och är kliniskt ansvarig för en vårdenhet.

Flera andra medarbetare är också kliniskt verksamma inom vården, vilket ger naturliga kopplingar mellan klinik, forskning och undervisning. Forskningen är translationell i ordets rätta bemärkelse med studier som omfattar allt från patient, kliniska vävnadsprover, djurförsök, odlade celler till molekylära och biokemiska analyser. 

 "Vi forskar för att skapa morgondagens njurmedicin och kan därmed erbjuda sjukvård av hög kvalitet. Utan forskning av internationell klass bedrivs endast gårdagens sjukvård."

 

Njurmedicin är en spännande klinisk disciplin där man möter patienter i alla åldrar från spädbarn till 90-åringar. Specialiteten ställer höga krav på teroretiskt kunnande och praktiska färdigheter. Här finns akuta sjukdomstillstånd som kräver snabb handläggning och kroniska sjukdomar som ställer andra krav på sjukvården och samhället. De flesta njursjukdomar har oklar genes och ofullständigt kartlagda sjukdomsmekanismer. Det gör att terapin ofta är ospecifik och ibland ineffektiv.

Mot denna bakgrund är det viktigt att forska inom njurmedicin för att öka kunskap om patofysiologi, diagnostik och naturligtvis åstadkomma bättre behandlingsresultat.

Undervisning är en viktig och naturlig del av den njurmedicinska vardagen.  Kvaliteten i vården är beroende av medarbetarnas kompetens. Undervisning på grund-, avancerad och forskarnivå utgör ett fundament för all njurmedicinsk kompetens. Det är just denna blandning av undervisning, forskning och klinik som utgör den kompletta miljö vi strävar efter inom njurmedicin.

Denna bild är en grafisk illustration av våra två njurar

Kontaktinformation

Professor Börje Haraldsson

Njurmedicin, Sahlgrenska sjukhuset, 413 45 Göteborg

Besöksadress:
Bruna Stråket 5 BV, Göteborg

Telefon:
031 - 342 7086

Fax:
Mobil: 0705 - 238 700

Sidansvarig: Karin Allander|Sidan uppdaterades: 2012-07-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?