Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Heléne Bertéus Forslund

Universitetslektor

Heléne Bertéus Forslund
Universitetslektor
Akademisk grad: Doktor,
helene.berteus.forslund@medfak.gu.se

Postadress: Su sahlgrenska, 41345 Göteborg
Besöksadress: Vita stråket su , 41345 Göteborg


Avd för invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Institutionen för medicin (Mer information)
SU Sahlgrenska
413 45 Göteborg
0313421000
Fax: 0 317863101
Besöksadress: Vita stråket SU , 413 45 Göteborg

Om Heléne Bertéus Forslund

Heléne Bertéus Forslund är legitimerad dietist och lärare på Dietistprogrammet. Disputerade 2006 med avhandlingen ”Meal pattern and obesity – does snacking play a role?”

Undervisning och handledning

Heléne Bertéus Forslund undervisar i Dietistprogrammets samtliga årskurser, på grundnivå och avancerad nivå, huvudsakligen inom Klinisk nutrition, Psykologi och yrkesspecifika färdigheter för dietister samt Kostundersökningsmetodik. Hon handleder dietiststudenter som skriver examensarbete i Klinisk nutrition på grundnivå samt Självständigt arbete i klinisk nutrition på avancerad nivå.

Forskning

Heléne Bertéus Forslunds forskningsinriktning är måltidsmönster och ätbeteende, framförallt ätmönster i relation till obesitas med fokus på mellanmålens betydelse för energibalans och viktreduktion samt betydelsen av måltidernas fördelning över dagen. Dessutom bedriver hon forskning om måltidsmönster och nutritionstillstånd hos äldre personer med behov av vård och omsorg i hemmet. Ingår också i forskargruppen för ett deltagarstyrt forskningsprojekt i en förort i Göteborg.

Senaste publikationer

Meal patterns in relation to energy and protein intake in older adults in home health care
S. Engelheart, R. J. Brummer, Helene Berteus Forslund
Clinical Nutrition ESPEN, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2020
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Bra liv i Gårdsten: När invånarna själva för råda
Christina Berg, Helene Berteus Forslund, Moa Hallmyr, Cecilia Hedström, Maria B Magnusson et al.
Göteborg, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, Rapport 2018
Rapport

New alkylresorcinol metabolites in spot urine as biomarkers of whole grain wheat and rye intake in a Swedish middle-aged population
R. Landberg, R. Wierzbicka, L. Shi, Sanna Nybacka, A. Kamal-Eldin et al.
European Journal of Clinical Nutrition, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

The Influence of Sweet Taste Perception on Dietary Intake in Relation to Dental Caries and BMI in Saudi Arabian Schoolchildren
Heba Ashi, G. Campus, Helene Berteus Forslund, W. Hafiz, N. Ahmed et al.
International Journal of Dentistry, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2017
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Meal patterns across ten European countries - results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) calibration study
Ena Huseinovic, Anna Winkvist, N. Slimani, M. K. Park, H. Freisling et al.
Public Health Nutrition, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Increased Bone Mineral Content During Rapid Weight Gain Therapy in Anorexia Nervosa
Bojan Tubić, Cecilia Pettersson, Anna Svedlund, Helene Berteus Forslund, P. Magnusson et al.
Hormone and Metabolic Research, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 10 av 32

2020

Meal patterns in relation to energy and protein intake in older adults in home health care
S. Engelheart, R. J. Brummer, Helene Berteus Forslund
Clinical Nutrition ESPEN, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2020
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2019

2018

Bra liv i Gårdsten: När invånarna själva för råda
Christina Berg, Helene Berteus Forslund, Moa Hallmyr, Cecilia Hedström, Maria B Magnusson et al.
Göteborg, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, Rapport 2018
Rapport

New alkylresorcinol metabolites in spot urine as biomarkers of whole grain wheat and rye intake in a Swedish middle-aged population
R. Landberg, R. Wierzbicka, L. Shi, Sanna Nybacka, A. Kamal-Eldin et al.
European Journal of Clinical Nutrition, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2018
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2017

The Influence of Sweet Taste Perception on Dietary Intake in Relation to Dental Caries and BMI in Saudi Arabian Schoolchildren
Heba Ashi, G. Campus, Helene Berteus Forslund, W. Hafiz, N. Ahmed et al.
International Journal of Dentistry, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2017
Artikel i vetenskaplig tidskrift

2016

Meal patterns across ten European countries - results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) calibration study
Ena Huseinovic, Anna Winkvist, N. Slimani, M. K. Park, H. Freisling et al.
Public Health Nutrition, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Increased Bone Mineral Content During Rapid Weight Gain Therapy in Anorexia Nervosa
Bojan Tubić, Cecilia Pettersson, Anna Svedlund, Helene Berteus Forslund, P. Magnusson et al.
Hormone and Metabolic Research, Artikel i vetenskaplig tidskrift 2016
Artikel i vetenskaplig tidskrift

Visar 1 - 10 av 32

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?