Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Krönikor

Eleven överglänser läraren

Henrik Sjövall fick chansen att syna en tuff examination för läkarstudenter i Nepal, och där han tycker vi har mycket att lära av Patan Academy of Health Sciences.

 

 

 

 

 

Läs hela hans krönika i AkademiLiv från 151015
Foto: Henrik Sjövall


Unikt antagningssystem skapas för utländska läkare

Ett av universitetets uppdrag är den så kallade 3:e uppgiften -samverkan med det omgivande samhället. Denna uppgift fungerar föredömligt åt båda håll eftersom många universitetsfrågor löses bäst genom samarbete. Ett forum för just denna samverkan är Almedalen, där man får möjlighet att träffa makthavare både inom politiken, universitetsvärlden och sjukvården.

I år var jag, Henrik Sjövall, återigen på plats i Almedalen, denna gång för att få hjälp med att skapa ett bättre system för att underlätta för utländska läkare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden.

Väl hemma igen, känns Almedalen redan avlägset, nästan litet overkligt med alla dessa människor som träffas och i skjortärmarna diskuterar viktiga samhällsfrågor. Jag försöker minnas: hur hamnade vi där den här gången? Visst var det min fråga: "Skall vi börja lotta?"

 

 

 

 

 
Illustrationer: Pontus Art Production

Några månader tidigare
Pernilla Hultberg och jag var bekymrade. Pernilla har under alla år skött kompletteringsutbildningarna för vårdutbildad personal (läkare, tandläkare och sjuksköterskor) med yrkesexamina från länder utanför EU.

 

 

 

 

 Bild: Pernilla Hultberg med Svante Lundqvist, ansvarig för psykiatridelkursen, och Gassan Kadem en av våra kompletteringsstudenter.


Själv hade jag kommit att engagera mig för läkargruppen, och noterat att söktrycket till våra 16 kursplatser ökat för varje år. Vi hade nu intervjuat det första halvdussinet sökande och hade i princip satt fulla poäng på nyckelvariablerna motivation, kompetens och språk. Att komma in på utbildningen innebär i normalfallet att man efter ett par år har ett AT-block, att inte komma in betyder att man får fortsätta att försörja sig på annat sätt, t.ex. genom att köra taxi. Som ni förstår ett för individen närmast livsrese-avgörande beslut. Nästa intervjugrupp var inte riktigt lika stark, där fanns några med gammal examen och några som varit anmärkningsvärt passiva efter ankomst till Sverige. Men kursen började redan fyllas upp, så vad skulle vi göra? Kapa mitt i en grupp likameriterade sökanden? Lotteri?

16 platser trollades till 20

Jag bestämde mig i alla fall, som ansvarig för kursen, för att vi förutsättningslöst skulle bedöma samtliga sökanden, och först därefter sätta gränsen. Till 16 platser visade det sig då att vi fick inte mindre än 20 kompetensmässigt i stort sett likvärdiga sökanden. Finansiering fanns för att utöka intagningen, så fick det bli. Och det var i det läget vi bestämde oss för att ta ärendet till Almedalen, för att diskutera spelreglerna med våra politiker. Det kändes inte rimligt att hindra alla dessa vrålkompetenta människor från att utöva ett yrke där det råder brist!

Litet bakgrundsinformation om Almedalen för er som inte känner till det. Almedalen är en årlig mötesplats i Visby på Gotland där samhällets utförare får möjlighet att träffa politiker och diskutera svåra frågor, i lokaler med både bokstavligt och bildlikt högt i tak. Göteborgs Universitet brukar hyra ett gammalt hus med många (relativt enkla) sängplatser, jag hade varit där året innan och pratat segregationsmedicin, och hade mycket positiva erfarenheter (Akademiliv.se 2014).Bild: GUs hemvist i Visby.

Vi skickade därför in ett förslag på ett symposium med titeln "100 tals utländska läkare går arbetslösa i läkarbristens Sverige", och fick det antaget. Vi bjöd in brett folk från universitet, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, både till själva seminariet och till ett rundabordssamtal efteråt. Anmälningarna började så sakteliga droppa in, och vi fick ihop en intressant panel både till själva symposiet och till rundabordssamtalet efteråt. Eva Karklins från Arbetsförmedlingen, Åsa Wennberg från Socialstyrelsen och Marina Olsson från VGR. Vi fick också en f.d. kompletteringsstudent, Sofia Jamal, att ställa upp. Två sjukvårdspolitiker, Jonas Andersson (fp) och Håkan Linnarsson (s) lovade också komma på seminariet. Vi fick tag i en erfaren moderator, Ulrika Jisland, från VGR, som lovade hålla i taktpinnen och vi kostade på oss att göra ett par snygga illustrationer av det väntrum och den labyrint som de utländska läkarna hamnar i.

 

 

 


Bild: Ulrika Jisland, moderator, och Henrik Sjövall, ansvarig för kompletteringsprogrammet för utländska läkare.

Hur gick det nu då? Själva seminariet blev rätt informationstungt, med mycket folk inblandade, men att vi lyckades få fram budskapet konstaterade bl.a Jonas Andersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Sofia Jamal gjorde en strålande insats och AFs och Socialstyrelsens perspektiv kom också fram på ett balanserat sätt. 

 

 

 

 

 

Bild: Moderatorn, Ulrika Jisland, från VGR och Sofia Jamal, f.d. student på kompletteringsprogrammet för utländska läkare

Läkarförbundet som var representerat av Jonas Ålebring, är väl medvetna om problemet och är mycket positiva till att skapa ett sykroniserat system för svensk- och utlandsutbildade läkare. Klockan gick allt för fort så vi hann tyvärr aldrig med några frågor från publiken. Det kändes i alla fall som folk gick därifrån taggade:"Det där måste gå att lösa!"

Rundabordsamtalen omvandlades till en lösning

På kvällen var folk trötta och mer avslappnade, och de första timmarna ägnade vi åt att vädra diverse åsikter mer eller mindre relaterade till dagens ämne. Marianne Olsson, engagerad stadsdelschef i Angered, försökte strama upp det hela genom att direkt fråga mig: "Om det var julafton, Henrik, vilka tre saker skulle du vilja ha av oss?". Efter ett kort funderande svarade jag;

  1. En IT-baserad "one door in", där man redogör för vem man är och vad man har för meriter, och sedan hänvisas till rätt person. Med länkar till relevant lagstiftning etc.
  2. En genomtänkt språkutbildning. Utan mycket goda kunskaper i svenska är resten tämligen meningslöst, och innan det där är ordnat skall man kanske inte lotsas vidare i systemet?
  3. En bokningsenhet för praktikplatser, så kallad verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Ungefär som när man bokar hotellrum på nätet, man säger vad man behöver och sedan ordnas detta. Idag lägger lärarna själva oändlig möda på att leta praktikplatser istället för att undervisa, för att inte tala om hur nedbrytande det är med alla negativa svar som studenterna själva får på sina förfrågningar.


De där inspelen genererade en ny runda högljudda och spretiga reflektioner och när det började bli dags att summera tog jag ordet och ställde en rak fråga till rektor:

"Har ni tänkt på hur unikt det är att alla vi sitter här och tillsammans letar lösningar, vi lever ju normalt i helt olika världar och pratar ytterst sällan med varandra! Har ni dessutom tänkt på vilka unika förutsättningar vi har i VGR? Relationen mellan GU och sjukvården är väldigt god, regionen har i grova drag en samsyn om hur saker skall skötas, vi har ett i huvudsak offentligfinansierat- och styrt vårdsystem och vi har ett personnummersystem som gör att vi kan hålla reda på folk. Skulle vi inte kunna se till att bli bäst i landet, kanske t.o.m. bäst i Europa, på det här? Att duktiga utländska läkare som vill känna sig välkomna, vill ha en bra utbildning och ett stimulerande jobb i första hand skall söka sig hit? Tar du den bollen, Pam?"

Och si, det gjorde rektor! Det blev snabbt bestämt att jag skulle leda en arbetsgrupp med representanter från VGR, Göteborgs Stad och relevanta statliga myndigheter och med administrativt stöd i form av universitetsdirektören Jörgen Tholin! Uppdraget blev att försöka efterkomma mina tre önskningar, och därigenom skapa ett unikt system för hantering av den här läkargruppen. Och vi gjorde den självklara reflektionen att kan vi få detta att fungera bör det rimligen kunna appliceras även på andra snarlika personalkategorier vi har brist på, t.ex. sjuksköterskor. Och kanske så småningom även på andra akademikergrupper.

"Och när skall det vara klart? " frågade jag försiktigt. Det självklara svaret blev: " Det skall förstås presenteras nästa år. I Almedalen!”

 

 

 

 

 

 


Bild: Delar av årets kompletteringsprogram, fotograferade ute på Donsö i Södra Skärgården. Närmast kameran Mariam Elbornsson, ansvarig för delkursen Internmedicin.

Årets seminarium från Almedalen

Av Henrik Sjövall ansvarig för kompletteringsprogrammet för utländska läkare.

Sidansvarig: Susanne Lj Westergren|Sidan uppdaterades: 2015-10-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?