Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Införande av Canvas 2019

Canvas är universitetets nya lärplattform och kommer att ersätta GUL. Den 1 september 2019 ska alla kurser på institutionen för medicin gå över till Canvas. Här hittar du som är kursansvarig lärare och utbildningsadministratörer viktig information om införande, utbildning och tidsplan.

Införandet av Canvas vid Sahlgrenska akademin har diskuterats och samordnats i en övergripande arbetsgrupp, där representanter för alla utbildningsprogram och studentrepresentanter har ingått. Beslut om införande på institutionen för medicin har fattats av prefekt efter beredning i utbildningskommittén för medicin.

Obligatorisk utbildning

Under vårterminen 2019 ansvarar kursansvariga lärare för att bygga upp nya kurssidor i Canvas, i samarbete med respektive utbildningsadministratör. Alla lärare och utbildningsadministratörer ska gå en utbildning i Canvas senast 1 mars. Utbildningen kan du tillgodogöra flera olika sätt: via fysiska träffar i sal, webinar, inspelat webinar eller en serie korta filmer. 
Läs mer om utbildningen

Vad är nytt i Canvas?

Canvas ger framför allt nya möjligheter att samarbeta. Studenter och lärare kan till exempel dela och arbeta i samma dokument och ha möten online i webbkonferensverktyg som finns integrerat.

Canvas är främst en lärplattform för att kunna genomföra en kurs. Målgruppen är kursens registrerade studenter. Canvas kommer därmed inte att fungera som en informationsplattform (liknande öppna sidor i GUL), för vare sig kurser eller program. Allmän information om program och kurser kommer istället att göras tillgänglig i Studentportalen där institutionen för medicin får en ny sida. Den är nu under uppbyggnad.

I Canvas får varje kurs automatiskt sitt eget kursrum, baserat på Ladok, som de kursansvariga sedan fyller med innehåll. Innehållet i GUL exporteras alltså inte automatiskt över till Canvas. 

Nytt verktyg för kursutvärderingar

Övergången Canvas innebär att kursvärderingar inte längre kan genomföras i lärplattformen. Det beror bland annat på att studenterna inte har samma möjlighet att vara anonyma i Canvas som i GUL. Fortsättningsvis föreslås att kursvärderingar genomförs i verktyget SUNET Survey. Verktyget är driftsäkert och fungerar bra i universitetets miljö. 

För att underlätta övergången från GUL:s enkätfunktion till SUNET Survey har PIL-enheten tagit fram en standardmall för kursvärdering och en snabbmanual som tydligt beskriver hur man går tillväga.

Tidsplan

1 mars 2019

  • Alla berörda lärare och utbildningsadministratörer på institutionen för medicin ska ha gått utbildning i Canvas.
  • Programansvariga lärare ska ha beslutat om vilken struktur programmets kurser ska ha i Canvas. Två förslag har tidigare presenterats av arbetsgruppen för införande av Canvas. Se förslagen här (reviderade april-19). Här hittar ni en instruktionsvideo för att tydliggöra de två alternativen som presenteras i förslaget.
  • De utbildningsadministratörer som ska kunna göra enklare uppdateringar på Studentportalen (i InfoGlue) ska ha genomgått en kort utbildning.

Vårterminen 2019

  • Kursansvarig lärare ansvarar för att bygga upp kursens nya sida i Canvas inför terminsstart 2019.
  • Öppna sidor på GUL flyttas till institutionens nya sida på Studentportalen, som byggs upp av kommunikatör och lanseras senast i april. Se mall här.

1 september 2019

  • Alla kurser inom institutionen ska använda Canvas för kursen och Studentportalen för programinformation.

Juli 2020

  • GUL/Pingpong stänger. Mer information om arkivering kommer från GUL-supporten längre fram.

 

Sidansvarig: Annika Göök|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?