Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Examensarbete läkarprogrammet med projekt i ett låg- eller medelinkomstland (global hälsa)

För studenter som ska göra sina projekt inom examensarbetet på termin 10 i ett låg- eller medelinkomstland (eller är intresserad av att fördjupa sig i ämnet global hälsa) erbjuds möjligheten att gå en kurs i ämnet Global Health på 4,5 hp som en extra förberedelse inför avresa. Vanligtvis är man utomlands i 8-10 veckor men inte längre tid än 12 veckor (längden på utlandsvistelsen bestämmer man i samråd med dina handledare).

Fristående kurs MPH210 Global hälsa 4.5 hp
Termin 10 startar med en introduktionsdel under en vecka för alla studenter och sedan följer en möjlighet att studera ämnet global hälsa som en fristående kurs (4,5 hp) vid Sahlgrenska akademin. Kursen ges under 3 veckor. Du anmäler dig till kursen i global hälsa via www.antagning.se sök kurs MPH210 Introduktion till global hälsa".

Du kommer parallellt med föreläsningar i global hälsa att arbeta med bakgrunden till din rapport, du kommer att läsa in lämplig litteratur, du arbetar med ditt projekts frågeställningar, men framförallt får du en grundlig utbildning för att förstå det sammanhang som du ska verka i då du reser utomlands.

Ökad kunskap i ämnet global hälsa är viktigt för dig som ska genomföra ditt projektarbete i ett låg- eller medelinkomstland, d.v.s. ett land som präglas av fattigdom, ojämlikhet och infektionssjukdomar men där vissa grupper även drabbas av fetma, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Föreläsningarna tar upp de stora frågorna: politiska, ekonomiska och sociala faktorers betydelse för hälsa. Vidare diskuteras smittsamma och icke-smittsamma sjukdomars epidemiologi och att de sociala faktorer som bidrar till att sjuklighet och dödlighet ser olika ut i olika befolknings-grupper. Katastrofmedicin, barnadödlighet, mödradödlighet, hälso- och sjukvårdssystem, våld och interna konflikter, mänskliga rättigheter och mycket annat kommer också att diskuteras i relation till hälsoutveckling.

Efter studier av teorier och metodkunskap reser ni studenter iväg som ska göra projekt/sin fältstudie i ett låg- eller medelinkomstland.
Du hittar projekt att ansöka om i projektdatabasen. Du kan även ta direktkontakt med någon forskare/lärare inom ett område du är intresserad av och höra om det finns något lämpligt projekt att delta i.
Ämnet ’Global Health’ har sin teoretiska ansats och principer gemensamma med ’Public Health’ (folkhälsovetenskap), vilket betyder att socio-ekonomiska faktorer är av stor betydelse för att beskriva befolkningsgruppers hälsa/ohälsa och det är viktigt att få med sådana frågor i Din projektplan.

Projekt utomlands har utöver svensk huvudhandledare knuten till GU/VGR också en utländsk handledare, vilket gör det nödvändigt att examensarbetet skrivs på engelska. Det är viktigt att resultaten kan återföras dit där studien är utförd, vilket är ett krav från etiknämnder för att få genomföra studien.

Kursen i global hälsa kommer väsentligt att bidra till att du har bättre kunskap och större förståelse för de hälsoproblem du kommer att möta i det land du valt att göra ditt projekt i. Kunskap om en annorlunda kultur än den du är van vid, en annan politisk och ekonomisk situation och jämställdhetspolicy än vad du möter i Sverige och som påverkar hälsoutvecklingen i landet i fråga, är viktig kunskap för dig vid genomförandet av ditt projekt.

Den fristående kursen i global hälsa är inte obligatorisk men rekommenderas till er som ska göra arbetet i ett låg- medelinkomstland. Du, i samarbete med din handledare fattar beslut om eventuellt deltagande i kursen.

Alla studenter på läkarprogrammet är välkomna att ta detta moment i global hälsa som en fristående kurs oavsett om man ska genomföra sitt projekt i ett låg- medel eller höginkomstland. Möjligheten finns också att ta detta moment tidigare under läkarprogrammet, vilket är en fördel vid val av ämne för examensarbetet, speciellt om man tänkt sig att göra detta inom global hälsa området. 
 

Kontaktuppgifter

Vid frågor om kursen kontakta:
Kursledare, Lina Magnusson, lina.magnusson@gu.se och Gunilla Krantz, gunilla.krantz@gu.se

För utbildningsadministrativa frågor kontakta:
Marie Granberg, marie.granberg@gu.se
 

Sidansvarig: Christel Olsson|Sidan uppdaterades: 2018-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?