Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser inom hjärtsjukvård

Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin erbjuder lediga platser på uppdragsutbildning inom hjärtsjukvård.

Kursplatser är i första hand beställda av Sahlgrenska universitetssjukhuset för kompetensutveckling av egen personal. Det finns dock ett flertal platser att beställa för personal vid andra sjukhus, landsting, kommuner eller organisationer.

Kurserna riktar sig till personal som behöver kompetensutveckling inom hjärtsjukvård.

Utbildningen syftar till att ge deltagarna en grundläggande förståelse för bland annat hjärtsjukdom, hjärtsjukvård, arytmier, tolkningar av EKG-kurvor, ischemisk hjärtsjukdom och behandling via PCI samt undersökningar vid hjärtsvikt.

Förkunskapskrav framgår av respektive kursplan. För att klara kurserna behöver deltagarna i de flesta fall  en yrkesexamen/kandidatexamen på högskolenivå inom något av de hälsovetenskapliga huvudområdena.

Kurserna ges på halvfart i Göteborg. En halvfartskurs på 7.5 hp går under 10 veckor.

Vårterminen 2020

MED870 Perkutan kateterburen intervention (PCI), 7.5 hp

Kursen innehåller bland annat: anatomi, fysiologi och patofysiologi,
Aseptik och sterilitet, Ischemisk hjärtsjukdom, dess utredning och behandling via perkutan coronar intervention (PCI) samt prognos, angiografi- och interventionsutrustning.

Undersökningsmetoder: isotop -, CT och magnetkameradiagnostik m.fl. Radiologisk diagnostik, medicinsk- och kirurgisk behandling PCI, indikationer och metodik (inkl. atherectomi, rotablator, laser, brachyterapi, stent och stent med antiproliferativa läkemedel (DES). Monitorering (EKG och vektorkardiografi) vid PCI samt omvårdnad av patient på PCI-lab och avdelning.

Kursen ges vecka 3 - 11
Kursplan

MED865 Kardiovaskulär samsjuklighet och prevention, 7.5 hp

Kurs på avancerad nivå som ger fördjupade kunskaper i de sjukdomstillstånd och riskfaktorer som medför ökad risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom och dess samsjuklighet.

Kursen ges vecka 6 - 15 
Kursplan + litteraturlista

MED820 Översiktskurs - hjärtsjukdom och hjärtsjukvård, 7.5 hp 

Kurs på grundnivå som innehåller bland annat cirkulations- och respirationsfysiologi, EKG och övergripande patofysiologi vid ischemisk hjärtsjukdom, arytmier, hjärtsvikt och klaffsjukdomar.

Kursen ges v 12-20
Kursplan + Litteraturlista

MED835 Arytmier, 7.5 hp - INSTÄLLD

Kursen ger fördjupade kunskaper inom arytmiområdet med patofysiologiska mekanismer, symtomatologi och EKG-diagnostik relaterat till flertalet hjärtrytmer. Den innefattar också klassifikation, utredning och behandling (läkemedel, ablationer, pacemaker med mera).

Kursen ges vecka 14 - 22
Kursplan

Höstterminen 2020

MED820 Översiktskurs - hjärtsjukdom och hjärtsjukvård, 7.5 hp

Kurs på grundnivå som innehåller bland annat cirkulations- och respirationsfysiologi, EKG och övergripande patofysiologi vid ischemisk hjärtsjukdom, arytmier, hjärtsvikt och klaffsjukdomar.

Kursen ges preliminärt HT 2020
Kursplan + Litteraturlista

MED897 Ischemisk hjärtsjukdom, 7.5 hp

Kurs på avancerad nivå som ger fördjupande kunskaper inom ischemisk hjärtsjukdom med normal hjärtfysiologi och patofysiologiska förändringar, riskfaktorer, symtom och behandling.

Kursen ges preliminärt vecka 38 - 47
Kursplan + Litteraturlista

MED898 Hjärtsvikt I, 7.5 hp

Kurspaket på avancerad nivå som ger fördjupade kunskaper om anatomi, fysiologi, patofysiologi, hjärtat, cirkulationen och njurarnas normalfunktion samt de patofysiologiska processer som är verksamma vid olika former av hjärtsvikt samt symptom, behandling och prognos vid akut och kronisk hjärtsvikt.

Kursen ges preliminärt vecka 48 - 5
Kursplan

 

Anmälan/beställning

Kontaktuppgifter:
Agneta Alexandersson
tfn 031-342 74 20
e-post: uppdragsutbildning@wlab.gu.se

Pris per kurs:
13.900 SEK (exkl moms)

Anmälan/beställning höstterminen 2020:

En anmälan/beställning med tillhörande bilagor till höstterminens kurser skickas undertecknad av beställare/kostnadsansvarig arbetsgivare senast den 15 juni 2020 till:

Uppdragsutbildning inom hjärtsjukvård, institutionen för medicin, avd för molekylär och klinisk medicin, Wallenberglaboratoriet, Bruna stråket 16, 413 45 GÖTEBORG.

Blankett för anmälan/beställning

Observera att anställda vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset anmäler sig via blankett till Utvecklingscentrum/SU senast 15 juni 2020.
 

Sidansvarig: kommunikation@medicine.gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?