Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser inom hjärtsjukvård

Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin erbjuder lediga platser på uppdragsutbildning inom hjärtsjukvård.

Kursplatser är i första hand beställda av Sahlgrenska universitetssjukhuset för kompetensutveckling av egen personal. Det finns dock ett flertal platser att beställa för personal vid andra sjukhus, landsting, kommuner eller organisationer.

Kurserna riktar sig till personal som behöver kompetensutveckling inom hjärtsjukvård.

Utbildningen syftar till att ge deltagarna en grundläggande förståelse för bland annat hjärtsjukdom, hjärtsjukvård, arytmier, tolkningar av EKG-kurvor, ischemisk hjärtsjukdom och behandling via PCI samt undersökningar vid hjärtsvikt.

Förkunskapskrav framgår av respektive kursplan. För att klara kurserna behöver deltagarna i de flesta fall  en yrkesexamen/kandidatexamen på högskolenivå inom något av de hälsovetenskapliga huvudområdena.

Kurserna ges på halvfart i Göteborg. En halvfartskurs på 7.5 hp går under 10 veckor.

Vårterminen 2019

MED870 Perkutan kateterburen intervention (PCI), 7.5 hp

Kursen innehåller bland annat: anatomi, fysiologi och patofysiologi,
Aseptik och sterilitet,  IIschemisk hjärtsjukdom, dess utredning och behandling via perkutan coronar intervention (PCI) samt
prognos, angiografi- och interventionsutrustning.
Undersökningsmetoder: isotop -, CT och magnetkameradiagnostik m.fl. Radiologiskdiagnostik, medicinsk- och kirurgisk behandling PCI, indikationer och metodik (inkl. atherectomi, rotablator, laser,
brachyterapi, stent och stent med antiproliferativa läkemedel (DES)
Monitorering (EKG och vektorcardiografi) vid PCI samt omvårdnad av patient på PCI-lab och avdelning.

Kursen ges v 4 - v 12 2019

Kursplan

MED986 Hjärtsvikt II, 7.5 hp

Kurs på avancerad nivå som ger fördjupade kunskaper om anatomi, fysiologi, patofysiologi, hjärtat, cirkulationen och njurarnas normalfunktion samt de patofysiologiska processer som är verksamma vid olika former av hjärtsvikt samt symptom, behandling och prognos vid akut och kronisk hjärtsvikt. Kursen är en fördjupning av MED898 Hjärtsvikt I, 7.5 hp

Kursplan

MED865 Kardiovaskulär samsjuklighet och prevention, 7.5 hp

Kurs på avancerad nivå som ger fördjupade kunskaper i de sjukdomstillstånd och riskfaktorer som medför ökad risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom och dess samsjuklighet.

Kursen ges v6 - v15 2019.

Kursplan + litteraturlista

MED820 Översiktskurs - hjärtsjukdom och hjärtsjukvård, 7.5 hp

Kurs på grundnivå som innehåller bland annat cirkulations- och respirationsfysiologi, EKG och övergripande patofysiologi vid ischemisk hjärtsjukdom, arytmier, hjärtsvikt och klaffsjukdomar.

Kursen ges v11-v20 2019

Kursplan + Litteraturlista

MED892 Hjärtstopp, 7.5 hp

Kursen ges på avancerad nivå. Kursen ger fördjupade kunskaper i de patofysiologiska processerna som inträffar i hjärta och hjärna vid hjärtstopp. Den innefattar även de vanligaste hjärtproblemen och andra bakomliggande orsaker till plötsligt hjärtstopp, vård vid hjärtstopp och postresuscitationsvård samt hur hjärt- och lungräddning på barn i olika åldrar och hos gravida skiljer sig åt.

Kursen ges prel. start v 13 2019

Kursplan

Under vårterminer kan även nedanstående kurser komma att ges:

Arytmier, 7.5 hp (prel start vt20)

Prel kursplan

Höstterminen 2019

MED820 Översiktskurs - hjärtsjukdom och hjärtsjukvård, 7.5 hp

Kurs på grundnivå som innehåller bland annat cirkulations- och respirationsfysiologi, EKG och övergripande patofysiologi vid ischemisk hjärtsjukdom, arytmier, hjärtsvikt och klaffsjukdomar.

Kursen ges prel v43-v50 2019.

Kursplan + Litteraturlista: se ovan kurser våren 2019.

MED897 Ischemisk hjärtsjukdom, 7.5 hp

Kurs på avancerad nivå som ger fördjupande kunskaper inom ischemisk hjärtsjukdom med normal hjärtfysiologi och patofysiologiska förändringar, riskfaktorer, symtom och behandling.

Kursen ges prel ca v38 - v47.

Kursplan + litteraturlistan

MED898 Hjärtsvikt I, 7.5 hp

Kurspaket på avancerad nivå som ger fördjupade kunskaper om anatomi, fysiologi, patofysiologi, hjärtat, cirkulationen och njurarnas normalfunktion samt de patofysiologiska processer som är verksamma vid olika former av hjärtsvikt samt symptom, behandling och prognos vid akut och kronisk hjärtsvikt.

Kurs I ges prel ca v48 - v5

Kursplan

 

 

 

Anmälan/beställning

Kontaktuppgifter:
Agneta Alexandersson
tfn 031-342 74 20
e-post: uppdragsutbildning@wlab.gu.se

Pris per kurs:
13.900 SEK (exkl moms)

Anmälan/beställning höstterminen 2019:

En anmälan/beställning med tillhörande bilagor till höstterminens kurser skickas undertecknad av beställare/kostnadsansvarig arbetsgivare senast den 15 juni 2019 till:

Uppdragsutbildning inom hjärtsjukvård, institutionen för medicin, avd för molekylär och klinisk medicin, Wallenberglaboratoriet, Bruna stråket 16, 413 45 GÖTEBORG.

Blankett för anmälan/beställning hittar du här.

Observera att anställda vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset anmäler sig via blankett till Utvecklingscentrum/SU senast 15 juni 2019.
 

 

Sidansvarig: Annika Göök|Sidan uppdaterades: 2019-05-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?